Megtartották Matolcsy György jegybankelnök új kötetének ünnepélyes bemutatóját. Az esemény a Neumann János Egyetem hallgatói és a meghívott vendégek jelenlétében zajlott. 

Matolcsy
Matolcsy György legújabb könyvében a magyar jövőről írt. Fotó: MNB

A mű címe Magyar jövőkép és stratégia, és a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A könyv a Magyar Nemzeti Bank első emberének három éven át (2019–2022) publikált, magyar nyelvű cikksorozatának írásait gyűjti össze. 

Ezeket egy olvasmányos, gondolatébresztő könyvben fűzték most össze, amelynek minden írásában ott egy kérdés, egy kifejtés, pontokba szedve a tanulságokkal és a lehetőségeinkkel. A kötet hat téma köré csoportosította az írásokat: 

  • vízió és stratégia, 
  • a jövő gazdagsága, 
  • térségünk jövője – a jövő térsége, 
  • egyensúly és pénzforradalom, 
  • sikeres válságkezelés és fenntartható felzárkózás, 
  • valamint Európa jövője – a jövő Európája.

A bemutatón megtartott előadásában Matolcsy György ismertette a Magyarország előtt álló globális és lokális kihívásokat. Kiemelte, hogy a könyvben olvasható írások célja éppen az, hogy olyan jövőképet mutasson, amelynek birtokában mindenki nyertesként kerülhet ki az előttünk álló évtizedből. Véleménye szerint az elmúlt hetven évben csak kevés országnak sikerült a felzárkózás, de bennük az a közös, hogy valamennyi országnak világos jövőképe volt. Matolcsy György szerint az erős és világos jövőkép táplálja a sikereket, 

Magyarország azonban az elmúlt években elvesztette a jövőképét.

Véleménye szerint hazánknak szüksége van a világos célokra, erős jövőképre, és ehhez tanulnia kell a sikeres felzárkózás tapasztalataiból. Beszédét egy Napoleon Hill-idézettel zárta: „Aki győztes, az nem adja fel – aki feladja, nem győz.”

A szerző előadását követően egy kerekasztal-beszélgetést is szerveztek. Ezen Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Báger Gusztáv professor emeritus, az MNB elnöki főtanácsadója és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke vett részt. A beszélgetésen egyebek mellett elhangzott, hogy a kötetben található írások időnkét helyeslést, máskor erős kritikát váltottak ki, de a jegybankelnök célja pontosan ez, tehát a közös gondolkodás és az építő viták elindítása volt, hogy erős vízióval tudjunk nekivágni a jövő trendjeinek.

A kötet előszavát is jegyző Csizmadia Norbert arról beszélt, hogy technológiai forradalommal és a fenntarthatósági kihívásokra adott válaszokkal új filozófiára és a gondolkodásmód megváltozására van szükség. Ehhez a könyv gondolatai stabil alapot adnak. Virág Barnabás szerint a könyv hiánypótló, mivel egy olyan stratégiai látásmódot ad, amely nem pár évre, hanem évtizedekre előre ki tudja jelölni a sikeres irányokat. Báger Gusztáv pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvből „megtanulhatjuk mérni a gazdaságpolitikai alternatíváinkat, és a tehetség, tudás felhasználásával sikeres gondolati forradalmat is végre lehet hajtani”.