Az észt United Surveys felmérést készített a lengyel RMF FM rádió és a Dziennik Gazeta Prawna című napilap felkérésére, hogy felmérje a politikai pártok népszerűségét az október 15-i parlamenti választás előtt. 

A kutatás eredménye szerint még mindig a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság a legnépszerűbb a szavazók körében

– írja a Reuters.

Warsaw,,Poland,-,March,4,,2015.,Members,Of,Parliament,During
Fotó: Shutterstock

A felmérés kimutatta, hogy a Jog és Igazságosság párt kisebb szövetségeseivel együtt, a Szuverén Lengyelországgal (Suwerenna Polska) és a Republikánusokkal (Republikanie) együtt alkotott koalíciója,

az Egyesült Jobb (Zjednoczona Prawica) 31,6 százalékát teszi ki a szavazóknak. A legnagyobb ellenzéki összefogás, a liberális Polgári Koalíció (Koalicja Obywatelska) 27 százalékon áll.

További pártok, mint a középjobb Harmadik Út (Trzecia Droga) 10,1 százalékon, az Új Bal (Nowa Lewica) 9,8 százalékon és a radikális jobboldali Konföderáció (Konfederacja Wolnosc i Niepodleglosc) 9,3 százalékon állnak.

A jelenlegi kormány már megkezdte bombázni a választókat előzetes ígéretekkel: szombaton ismertette is az új nyugdíjtervét, eszerint a a nők 38, a férfiak pedig 41 év munkaviszony után mehetnének nyugdíjba. A kormány kampánya szerint erős Lengyelországot szeretnének építeni, bár ezt a zlotyi múlt heti hirtelen gyengülése nem támasztja alá. 

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot.