Pénz- és tőkepiac

A forint letörte a lengyel láncot, jól sikerült Matolcsy és Varga közös megnyugtatása

Visszapattant a forint, miután a jegybankelnök és a pénzügyminiszter egyeztetéséről érkezett hír. Technikai értelemben jó esély van rá, hogy a pénteki gazdasági adatok nem idéznek elő újabb fordulót a koraőszi árfolyamgyengülésben. Fontos fejlemény, hogy a forint elszakadt a tovább zuhanó zlotytól.

A piacnyitáskor csehül állt a forint, délelőtt stabilizálódott, miközben Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály egyeztetéséről érkezett hír, majd délután fontos pszichológiai és technikai szinteken erősödött át, és ezzel jó esély kínálkozik, hogy a péntek délelőtt nyilvánsságra kerülő fontos gazdasági adatok nem röpítik a 400-aas szint felé az euróval szembeni árfolyamot. Nagyon fontos fejlemény, hogy a forint elszakadt a tovább zuhanó zlotytól – erre a másik fő közép-európai deviza, a cseh korona nem volt képes.

money, forint, pénz, mnb, összeg,befektetés,kamat
Fotó: Getty Images

Amint korábbi elemzésünkben kimutattuk, a forint augusztus utolsó napjaiban kezdődött gyengülése külföldi tényezőknek tudható be, bár a feltörekvő piaci devizák horizontjának elborulása érzékennyé tette fizetőeszközünk árfolyamát a belföldi hírekre és spekulációkra is. Az utolsó csepp a pohárban a lengyel jegybank szerdai hatalmas kamatcsökkentése volt, ami régiószerte a helyi devizák eladásához vezetett.

A forint emiatt átszakadt a 390-es pszichológiai vonalon az euró ellenében, és mivel reggel még 391,3-nál is gyengébben kereskedett, félő volt, hogy megindul 395 és talán 400 irányában. 

Nem ez történt, az árfolyam sarkon fordult, és egy ideig 390 közelében, a gyenge oldalon hezitált, miközben a pénzügyi tárca közölte: egyeztetett egymással Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, és a két intézmény már április óta rendszeresen konzultál, azzal a közös céllal, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben tovább javuljanak az egyensúlyi mutatók, mérséklődjön az és fenntartható növekedési pályára állítsák a magyar gazdaságot. 

A forint letépte láncát       Forrás: Stooq.com

Délutánra megtört a jég, a forint előbb a pszichológiai akadályt vette, majd áttört a technikai ellenállást jelentő 389-es vonalon is, és a kereskedés vége felé a 387-es szintet is megkóstolta. Pénteken délelőtt alapvető gazdasági adatok érkeznek az infláció és az állami költségvetés alakulásáról, és fontos, hogy ehhez a csomóponthoz milyen szinten és hangulatban érkezik az árfolyam.

Rendkívül fontos fejlemény, hogy a forint árfolyama el tudott szakadni a zlotytól,

amely lendületesen tovább gyengült, április óta legmélyebb szintjére az eurókeresztben.

A zloty rendületlenül szakad tovább az elképesztő kamatnyesés után     Forrás: Stooq.com

A cseh korona nem volt képes utánozni a forint mutatványát, a zlotyt követve tovább bukott, és idén még sohasem volt olyan gyenge, mint most.

Forint: a zloty rángatja, Matolcsy és Varga nyugtat, jön az inflációs adat

Izgalmas napok vannak a forint mögött, és még nincs vége: hazai hírek is megcibálták, de főleg külföldiek hatottak az árfolyamra, és még egy fontos hír érkezik a héten: a pénteki magyar inflációs adatsor. A nemzetközi környezet negatív, meg is csuklott a forint: március óta nem volt ilyen gyenge az euróval szemben.

 

 

forint zloty korona euró piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek