Fegyházban letöltendő 19 évi szabadságvesztésre ítélték pénteken Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Az ítéletet a moszkvai városi bíróság a Vlagyimir megyei 6. számú börtönben megtartott kihelyezett ülésén hozta meg, ahol Navalnij a rá korábban kirótt kilencéves szabadságvesztését tölti. Az ellenzéki az ítéletet politikai indíttatásúnak minősítette.

(FILES) Opposition leader Alexei Navalny appears on a screen set up at a courtroom of the Moscow City Court via a video link from his prison colony during a hearing of an appeal against his nine-year prison sentence he was handed in March after being found guilty of embezzlement and contempt of court, in Moscow on May 24, 2022. Russian opposition leader Alexei Navalny faces trial again on August 4, 2023 to hear whether he has been found guilty of "creating an extremist community", a charge that could see him spend 20 more years behind bars. He was already serving a nine year sentence in a maximum security prison for "embezzlement", a charge that his supporters say was trumped up in retaliation for challenging President Vladimir Putin and Russia's political establishment. In a statement to his followers on August 3, 2023, Navalny said that he expected the court to hand him a lengthy, "Stalinist" prison sentence of about 18 years, and called on his supporters to resist Putin's rule. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

Navalnij már az ítélet előtt sem bizakodott, mint mondta, azt várta, hogy sztálini időket idéző büntetést kap.

 Ez így is lett, hiszen az ügyészség húsz évet kért rá, és a bíróság pedig csaknem maximális büntetést szabott ki a politikusra. Hogy pontosan mit követett el Navalnij, azt nem tudni, a bíróság szélsőségesség miatt mondta ki bűnösnek

Navalnij az ítéletet a beszámolók szerint nyugodtan fogadta, előtte még viccelődött is védőivel, de a börtön szemmel láthatóan kikezdte az egészségét, jóval vékonyabbnak tűnt a Politico beszámolója szerint, mint a korábbi képeken volt látható. 

A 19 év mellett valószínűleg az is cél volt a rezsim részéről, hogy Navalnijt fegyházba zárják, ott ugyanis jóval ritkábban fogadhat látogatót, így a külvilágtól is könnyebben el tudják zárni Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb politikai ellenfelét.