Francia és német szakértők javaslatot tettek az átfogó strukturális reformjaira, mivel szerintük egyre nagyobb nyomás nehezedik az unióra, hogy az évtized végére új tagállamokkal bővítsék a közösséget. Az EU két legnagyobb országa megbízásából készült jelentés célja, hogy az unió felülvizsgálja az eddigi szabályokat, és felkészüljön a 30 vagy több nemzetből álló közösség kormányzására – olvasható a Politico oldalán. 

3d,Illustration,,Connectedness,Between,France,And,Germany
Fotó: Shutterstock

A szerzők az Európai Uniót négy koncentrikus körben képzelik el: 1. a belső kör, 2. az EU, 3. társult tagok, 4. az Európai Politikai Közösség (az európai vezetők laza szövetsége, amely évente kétszer egyeztet egymással).

Az EU miniszterei szerdán tárgyalnak a dokumentumról, előkészítve a terepet a nemzeti vezetők októberben esedékes csúcstalálkozójához, ahol a bővítés várhatóan a napirend első helyén lesz.

Egyértelmű, hogy az EU-bővítés és az EU-reform kéz a kézben járnak. És most ezzel kell kezdenünk

– mondta Anna Lührmann német európai miniszter szerda reggel újságíróknak Brüsszelben.

A 12 szakértőből álló csoport jelentése radikális reformokat javasol az EU szerkezetének egyszerűsítésére, beleértve 

a biztosok és az európai parlamenti képviselők számának csökkentését, valamint a nemzeti vétók megszüntetését.

A tanulmány vizsgálja 

az uniós kifizetések szigorúbb összekapcsolását a jogállami feltételekkel, és a többségi szavazás felé való elmozdulást az egyhangú szavazás helyett az Európai Tanácsban.

A Franciaország és Németország számára ellentmondásosnak bizonyuló lépésben a szakértők azt is javasolják, hogy a tanácsban nagyobb szavazati súlyt adjanak a kisebb uniós országoknak, hogy egyensúlyba kerüljenek a nemzeti vétók elvesztésével. 

Jelenleg nyolc ország tagjelölt, Ukrajna, Moldova és hat balkáni ország. A cikk emlékeztet, hogy az Európai Parlament elnöke júniusban támogatta az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló, érdemi tárgyalásokat, amelyek idén decemberben megkezdődhetnek. Lührmann kiemelte, hogy elkerüli az EU-szerződések módosítását, amely folyamat évekig is eltarthat, és sok uniós vezető körében népszerűtlen. „Szeretném kihasználni ezt a rugalmasságot, amely lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos területeken változtatásokat hajtsunk végre a szerződés módosítása nélkül, például minősített többségi döntéseket” – fogalmazott Anna Lührmann.