Közélet

Nem kaphatnak állást Ukrajnában a hadköteles férfiak

Kijev minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy a katonakorú ukránok kibújjanak a hadkötelezettség alól.

Újabb szabályozást vezet be Kijev, a munkaadó immár köteles ellenőrizni a 18 és 60 év közötti munkavállalók katonai nyilvántartási okmányait. Ezentúl Ukrajnában a hadiállapot idején csak akkor engedélyezett állást ajánlani a hadköteleseknek, ha szerepelnek a járási toborzó- és szociális támogatási központ katonai nyilvántartásában – írta meg a lemberg megyei toborzóközpont sajtószolgálatának közleménye alapján a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

Fotó: AFP

A hadköteleseket, sorkatonákat és tartalékosokat csak akkor vehetik fel, ha szerepelnek a katonai nyilvántartásban a járási toborzó- és szociális támogatási központokban

– hangsúlyozta a közlemény.

A toborzóiroda felhívta a figyelmet arra is, hogy a 18 és 60 év közötti munkavállalók esetében a munkáltatónak kötelessége ellenőrizni a katonai nyilvántartásba vételi okmányokat, konkrétan a katonakönyvet vagy az ideiglenes igazolványt, illetve a sorkatonai állományba vételről szóló igazolást.

A szóban forgó rendeletet az állami, önkormányzati szervek, intézmények, szervezetek, vállalkozások, oktatási intézmények vezetőinek – tulajdonosi formájuktól függetlenül – be kell tartaniuk.

Aki Ukrajnában megsérti a mozgósításra vonatkozó jogszabályokat, az felelősségre vonható. A másfél éve háborúban álló országban a katonai behívókat nem csupán a toborzóközpont tisztviselői kézbesíthetik, hanem a helyi önkormányzati szervek képviselői, valamint a vállalkozások és szervezetek vezetői is. Ráadásul bárhol, akár a nyílt utcán vagy eseményeken is átadhatják a hadköteles embereknek.

Házkutatást tartott a toborzóirodáknál az ukrán rendőrség, lecsapnak az álrokkantakra

Sok hadköteles ukrán szeretné megúszni a kényszersorozást. Az ukrán hatóságok véget vetnének az egészségügyi dokumentumok hamisításának.

 

katonai nyilvántartás Ukrajna toborzóközpont hadiállapot
Kapcsolódó cikkek