Brüsszelben nem hivatalosan azt mondják, hogy Németország és Franciaország gyors uniós belépést ígért Ukrajnának, ha Kijev segít megbuktatni a regnáló lengyel kormányt – írta az X platformon a lengyel közszolgálati televízió, a TVP brüsszeli tudósítója, Dominika Cosic. Cosic azzal magyarázza az elméletét, hogy az EU nem bővíthető a szerződések módosítása nélkül, és éppen Lengyelország akadályozza ezeket a változtatásokat.

Polish,And,Ukrainian,Flags,Waving,In,The,Wind,On,The
Fotó: Shutterstock

A TVP újságírója által közölt spekuláció egybeesik Witold Waszczykowski, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője által a Wirtualna Polska portálnak adott vasárnapi interjúban megfogalmazott vádakkal. A politikus szerint Kijev kormányváltást szeretne a közép-európai országban, ugyanis Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a PiS kritikusát, a Polgári Platformot vezető Donald Tuskot szeretné lengyel miniszterelnöknek.

Waszczykowski arra hivatkozott, hogy az Ukrajnával való együttműködésért felelős küldöttség vezetője az Európai Parlamentben. Az EP-képviselő pedig azt tapasztalja, hogy az ukránok inkább a német és francia politikusokkal állnak kapcsolatban, mint az ő bizottságával. 

A Wirtualna Polska több politikust is felkért az értesülés kommentálására: az ellenzéki Új Baloldal pártszövetség társelnöke, Robert Biedron  álhírnek nevezte az információt, szerinte az kizárólag a PiS politikusainak fejében létezik. A korábbi miniszterelnök, jelenleg EP-képviselő és szintén ellenzékben politizáló Leszek Miller képtelenségnek nevezte a felvetést. Lengyelországban október 15-én tartanak parlamenti választásokat. A szeptemberi felmérések átlaga szerint a Jog és Igazságosság, a jelenlegi kormánypárt a 

szavazatok 37 százalékát kapná, ha most tartanák a választásokat. 

A legfőbb ellenzéki szövetség, a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció 29,5 százalékra tenne szert. Bejutna a parlamentbe még a voksok 10,5 százalékával a nacionalista és libertárius pártok alkotta szövetség, a Konföderáció (Konfederacja), valamint az Új Baloldal (Nowa Lewica) nevű tömörülés is 10 százalékkal. A Harmadik Út nevű koalíció, amelyet a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Szymon Holownia volt elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkot, szintén a törvényhozásba kerülne 10 százalékponttal.

A szlovák határon állítaná meg a migránsokat Morawiecki

Rendszeres közúti ellenőrzéseket rendelt el a lengyel–szlovák határon Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az illegális bevándorlás megfékezése céljából. Mindezt maga Morawiecki mondta el hétfőn a kelet-lengyelországi Krasnik városában, egy kampánygyűlésen. Mind a két országban a bevándorlás a hamarosan következő választások egyik fontos témája.