Etiópiában még mindig követnek el háborús bűnöket és emberiesség elleni bűncselekményeket, csaknem egy évvel azt követően, hogy Addisz-Abeba és a tigréi lázadók a harcok beszüntetéséről állapodtak meg – áll abban a jelentésben, amelyet hétfőn ismertettek ENSZ-szakértők Genfben. Mohamed Chande Othman, az Emberi Jogi Szakértők Nemzetközi Bizottságának vezetője a jelentést ismertetve azt mondta, jóllehet a megállapodás nyomán alábbhagytak a harcok az afrikai ország északi részén fekvő Tigré tartományban, még mindig nem lehet átfogó békéről beszélni.

Fotó: AMANUEL SILESHI/AFP

A helyzet Etiópiában továbbra is rendkívül súlyos

– szögezte le.

A jelentés szerint az etiópiai hadsereg (ENDF) és konfliktusba Addisz-Abeba oldalán belépő eritreai fegyveres erők is követtek el atrocitásokat – köztük nemi erőszakot, kínzást és gyilkosságot – civilek ellen.

Az etióp szövetségi kormány nem volt képes megvédeni a civil lakosságot Tigrében, és olyan esetről is tudni, amikor segédkezett az ellenük elkövetett bűncselekményekben

– áll a jelentésben.

Lavrov szerint a Nyugatnak nem kellene beleütnie az orrát az afrikai országok belügyeibe

A Nyugat beavatkozó Afrika-politikáját bírálta etiópiai látogatásán az orosz külügyminiszter szerdán Addisz-Abebában.

Radika Kumaraszvámi, a bizottság egyik munkatársa a szexuális jellegű erőszakkal kapcsolatban azt mondta, „a lehető legszörnyűbbekről” kaptak jelentéseket, hozzátéve, hogy a Tigrével szomszédos Amhara államban a tigréi fegyveresek is elkövettek ilyen bűncselekményeket.

Tigrében 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus, miután Ahmed Abij etióp kormányfő a szövetségi hadsereget küldte a régióba az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezet híveiből álló helyi vezetés leváltására, mert az nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát. A két évig húzódó konfliktusban az ENSZ szerint ezrek vesztették életüket, és több mint kétmillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Az etiópiai kormány és a hadsereg többször tagadta a bűncselekményekről szóló állításokat, és vizsgálatot ígért az ügyben.

Hétfőn az eritreai hírközlési miniszter, Jemane Gebremeszkel rágalmazásnak nevezte a jelentést és bejelentette, Aszmara hivatalosan is reagálni fog a vádakra.