Közélet

Orosz–ukrán háború 568. napja – friss hírek

Ukrajna a Fekete-tengeren és a Krímnél is dróncsapást próbált mérni az oroszokra. A légvédelem állta a sarat.

A Fekete-tenger térségében végrehajtott ukrán tengeri és légi dróntámadás elhárításáról – számolt be róla csütörtök reggel az orosz védelmi minisztérium. A tárca közleménye szerint az ukrán fegyveres erők hajnalban öt személyzet nélküli motorcsónakkal kísérelték meg megtámadni a Fekete-tengeren az orosz haditengerészet Szergej Kotov járőrhajóját. A legénység az összes tengeri drónt megsemmisítette a fedélzeti fegyverekkel.

ZAPORIZHZHIA OBLAST, UKRAINE - AUGUST 23: 22 year-old Ukrainian soldier, Bohdan from the Territorial Defense Unit (TRO) at the 62nd Battalion of the 103rd Brigade, operates a FPV drone using googles during a military training near the Huliapole district of Zaporizhzhia in Ukraine on August 23, 2023. Ukrainian infantry and drone units, which perform both attack and surveillance purposes, continue their exercises at the Huliapole district of Zaporizhzhia. Huliaipole in Southern Ukraine, is about 5 km from the Russian positions, has been a front-line city for more than a year. As the attack on the Southern Front developed and advanced in the city, the attacks with artillery and planes has increased. Andre Alves / Anadolu Agency (Photo by Andre Alves / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a 2014-ben elcsatolt Krím területe fölött csütörtök hajnalban az orosz légvédelem 11 repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le. A félszigetet az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át összekötő Krími hídon felfüggesztették a forgalmat.

A moszkvai katonai tárca arról is beszámolt, hogy éjfél után egy órán belül három repülőgép típusú drónt semmisítettek meg az Ukrajnával határos Brjanszk megye légterében.

 

19:20

Oroszország a WhatsApp betiltására készül

A WhatsApp új Channels funkcióját az orosz vezetés veszélyesnek tartja, így felkészültek az alkalmazás betiltására. A Channels egy olyan új lehetőség lesz az appban, ami a hagyományos közösségimédia-oldalakhoz teszi hasonlatossá a programot. Az orosz kommunikációs hivatal, a Roszkomnadzor szerint így lehetőség lenne külföldről tiltott információkat terjeszteni Oroszországban.

19:18

Orosz üzletembereket töröltek a szankciós listáról

A döntést az orosz mágnások, illetve ügyvédeik is szorosan figyelemmel kísérik. Az elmúlt másfél évben több mint 80 magánszemély és vállalat fordult bírósághoz a nyugati szankciók miatt.

19:17

Kamatot vágott az ukrán jegybank, a háború ellenére is csökken az infláció

Az ukrán jegybank szerint a döntés segíthet felpörgetni a háború sújtotta ország gazdaságát.

19:16

A Krím-félszigeten semmisített meg légvédelmi üteget Ukrajna

Egyre szaporodnak a félsziget elleni ukrán támadások, a légvédelem leküzdése ezeket könnyítheti meg.

19:15

Érik a balhé, a Mol megüzente az ukránoknak és a horvátoknak: "visszaéltek a kiszolgáltatottságunkkal"

A Mol láthatóan megelégelte, hogy az ukrán és a horvát cégek az egekbe emelték a területükön keresztülhaladó csővezetékek használati díját. Ez ugyanis az egész régióban kihívást jelent az üzemanyagpiaci szereplők számára. Az olajtársaság most a Világgazdaságnak egyértelművé tette, mit gondol a történtekről.

19:14

Rángott Putyin lába Kim Dzsongun előtt, megint azt írják hogy nagyon beteg – videó

Putyin állandó lábrándulása Kim Dzsongun találkozója alatt újra felvillantja az egészségügyi spekulációkat.

19:13

Összeborultak: elfogadta Putyin Kim Dzsongun meghívását

Az észak-koreai média jelentése szerint Kim Dzsongun oroszországi találkozója során tájékoztatást kapott orosz űrjárműveket illető információkról, bár konkrét részlet nem derült ki semmilyen megállapodásról. A látogatás olyan jól sikerült, hogy úgy néz ki, Putyin hamarosan Észak-Koreába látogat.

19:12

Königsbergnek nevezte Kalinyingrádot a német hadügyminiszter, az oroszok meredten lesnek

A város 1946-ig Németország része volt, a második világháború után került szovjet fennhatóság alá. Az oroszoknak rosszul esik a szóhasználat.

19:11

Hazaviszik vagyonukat az orosz milliárdosok

A nyugati szankciók és a Kreml is erre ösztönzi őket, de vannak, akik a Moszkva által barátinak tartott országokba költöznek inkább.

08:18

Több mint tizenkétezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6021-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6224-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

haditengerészet orosz-ukrán háború Krím légvédelem dróntámadás
Kapcsolódó cikkek