Közélet

Orosz üzletembereket töröltek a szankciós listáról

A döntést az orosz mágnások, illetve ügyvédeik is szorosan figyelemmel kísérik. Az elmúlt másfél évben több mint 80 magánszemély és vállalat fordult bírósághoz a nyugati szankciók miatt.

Az olaj- és gázszektorban tevékenykedő, azeri származású Farkhad Akmedov, valamint a médiában, az infrastruktúra-építésben és az energetikában érdekelt Grigorij Berezkin is lekerült az szankciós listájáról. Alekszandr Sulgin, az orosz Amazonnak is hívott online kiskereskedelmi platform, az Ozon korábbi vezetője ellen sem hosszabbítják meg a büntetőintézkedéseket – derül ki az EU közleményéből.

This picture taken on October 10, 2019 shows Alexander Shulgin, Chief Executive Officer at Russia's online retailer Ozon, speaking during an interview with AFP in Moscow. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Az orosz Amazon alapítója, Alekszandr Sulgin is lekerül a szankciós listáról.
Fotó: AFP

Tőlük függetlenül egy tavaly elhunyt ezredes, Georgij Szuvajev is lekerült a listáról. A magas rangú tiszt 2022. októberben esett el Harkiv környékén. A döntést nem indokolták – Szuvajev esetében nem is lett volna értelme –, míg a többieknél attól tartott az EU, hogy jogilag nehezen védhető, gyenge indoklás miatt a bíróságon nem tudják megvédeni a szankciókat. 

Ez részben már meg is történt, ugyanis Alekszandr Sulgin a múlt héten pert nyert az Európai Bíróságon: a milliárdos azzal érvelt, hogy nem számít befolyásos üzletembernek, mivel lemondott az Ozon vezérigazgatói posztjáról. Az EU megelőzve a blamázst Sulgin mellett törölte a pereskedő Berezkint és Akhmedovot is a listáról. Utóbbi ügyvédje szerint ez annak a beismerése, hogy ügyfelének soha nem kellett volna felkerülnie a listára.

Összességében az EU 2014 óta csaknem 1800 személyt és szervezetet szankcionált a Krím-félsziget elcsatolása, majd a háború miatt. Az Európai Uniónak félévente kell ezeket a szankciókat megújítani, amihez a blokk mind a 27 tagállamának egyhangú támogatására van szükség. A büntetőintézkedések között szerepel az utazási tilalom és a vagyonbefagyasztás is. 

Az ítéleteket a többi orosz mágnás, illetve ügyvédeik is szorosan figyelemmel kísérek. Az elmúlt másfél évben több mint 80 magánszemély és vállalat fordult bírósághoz a szankciók miatt: azt kifogásolták, hogy az intézkedések indokolatlanok vagy bizonyítékokkal nem alátámasztottak. Eddig nem sokan jártak sikerrel, de egy éve törölték Szaodat Narzjevát, a szankciókkal sújtott Alisher Usmanov iparmágnás húgát és Olga Ayzimant, a szankcionált Mihail Fridman bankár volt feleségét a listáról.

Hazaviszik vagyonukat az orosz milliárdosok

A nemzetközi szankciók szaporodása és az orosz állam irányából érkező nyomás egyaránt arra ösztönzi az orosz milliárdosokat, hogy hazatelepítsék eddig külföldön parkoltatott vagyonukat. Ennek legutóbbi jeleként a múlt hónapban az Igor Silov és Mark Kultszer irányítása alatt álló United Medical Group és MD Medical Group Investments részvényesei hagyták jóvá a cég hazaköltözését Ciprusról Oroszországba.

 

eu orosz üzletember Farkhad Akmedov szankciók Oroszország ellen szankció
Kapcsolódó cikkek