Nemzetközi gazdaság

Kitiltották az orosz rendszámú járműveket a Baltikumból

Észtország, Lettország és Litvánia az Európai Unió irányelvei alapján nem engedi beutazni az orosz autókat.

Észtország, Lettország és Litvánia az Európai Bizottság ajánlása alapján megtiltotta az Oroszországban bejegyzett, orosz rendszámmal rendelkező járművek beutazását országaikba – adta hírül a Kyiv Independent ukrán portál.

Dirty,Number,Plate,Of,Car,With,The,Image,Of,Russian
Kitiltották az orosz rendszámú járműveket a Baltikumból.
Fotó: Shutterstock

Észtország külügyminisztere, Margus Tsahkna szerdán bejelentette, hogy Tallinn csatlakozik a Lettország és Litvánia által kedden már bejelentett lépéshez.

A mai naptól kezdve Észtország megtagadja a belépést minden orosz nyilvántartásba vett járműtől. Nem látjuk szívesen itt őket, ne élvezzék a szabadságot, ameddig Ukrajna nem ara győzelmet

– írta Tsahkna az X, korábbi nevén Twitter közösségi platformon.

Az Európai Bizottság szeptember 8-án adott ki egy dokumentumot, amelyben tisztázta az Oroszország ellen az Ukrajna elleni agresszió miatt bevezetett szankciók irányelveit. Ezek alapján ha orosz állampolgárok saját járművükkel lépnek be az területére, az illegális behozatalnak minősül.

Ilyen esetben az autójukat elkobozhatják, függetlenül az utazás céljától vagy a tartózkodás várható időtartamától.

Az EU-ba érkező oroszoknak azonban nem csupán a járműveiktől kell megválniuk. Az unió területére történő belépéskor kozmetikai cikkeket, bőröndöket, háztartási gépeket, bőr- és szőrmeárukat, féldrágaköveket és drágaköveket, valamint fényképezőgépeket is elkobozhatnak tőlük.

A Baltikum három országának az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határszakaszain egyre nő a feszültség az orosz–ukrán háború, Moszkva Ukrajna elleni agressziója, valamint a Wagner zsoldoscsoport maradékának fehéroroszországi jelenléte miatt.

Három orosz üzletember kerülhet le a szankciós listáról

Az EU attól tart, hogy a bíróságon nem tudják megvédeni a büntetőintézkedéseket, ha az érintettek jogi úton támadnák meg azokat.

 

 

Baltikum jármű Oroszország rendszám
Kapcsolódó cikkek