BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszországba látogatna Kim Dzsongun

Moszkva újabb fegyverszállítmányokat kér Phenjantól, hogy ellássa katonáit az ukrán fronton.

Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője várhatóan Oroszországba utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel és a két ország közti katonai együttműködésről, valamint a Moszkvának történő fegyverszállításról tárgyaljon – írta a Financial Times.

A két ország vezetője legutóbb 2019-ben találkozott az oroszországi Vlagyivosztokban.
Fotó: AFP

A múlt hónapban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba (KNDP) utazott, és megpróbálta meggyőzni Phenjant, hogy tüzérségi lőszereket adjon el Oroszországnak. A Fehér Ház szerint ekkor a két ország vezetői egy személyes találkozót is kijelöltek.

Kim várhatóan Vlagyivosztokban, a vasárnap kezdődő Keleti Gazdasági Fórumon találkozna Putyinnal, hogy az országaik közti katonai együttműködés elmélyítéséről, valamint a Moszkvának nyújtott fegyverszállítmányokról tárgyaljanak.

Több mint négy év után ez lenne az első külföldi útja az észak-koreai vezetőnek, aki legutoljára 2019 júniusában hagyta el a hazáját, hogy találkozzon Donald Trump amerikai és Mun Dzsein dél-koreai elnökkel.

Kim nem sokkal azelőtt, 2019 áprilisában találkozott Putyinnal Vlagyivosztokban, a két vezető pedig az ukrajnai háború kirobbanása óta egyre közelebb került egymáshoz – az ENSZ és az Egyesült Államok szankcióival küzdő országok például nemrég kölcsönös anyagi és diplomáciai támogatásról egyeztek meg.

Egy új fegyverüzlet Kim és Putyin között fontos szerepet biztosítana Észak-Koreának az orosz–ukrán háborúban, de arra is rávilágítana, hogy Moszkvának nehézséget okoz a fegyverek beszerzése a hazai termelés gyengesége és a szövetségesei szűk köre miatt.

Kenyeret rakétáért: Oroszország élelmiszerrel fizetne az észak-koreai fegyverekért

Oroszország tárgyalóbizottságot küld Észak-Koreába, hogy a fegyverekért cserébe élelmiszert ajánljon fel az országnak – közölte az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője.

Sürgetjük a KNDK-t, hogy hagyjon fel az Oroszországgal folytatott fegyvertárgyalásokkal, és tartsa be Phenjan nyilvános kötelezettségvállalásait, miszerint nem szállít vagy ad el fegyvereket Moszkvának

– mondta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Washingtont egyre jobban aggasztja a rezsimek közötti fegyverkereskedelem bővülése, amely az ukrajnai konfliktus egy kritikus pillanatában történne meg.

Kim látogatásának hírével párhuzamosan az ukrán erők ellentámadása limitált sikereket ért el az orosz hadsereggel szemben, ám a több mint egy éve tartó háborúban mindkét fél nehézségekbe ütközött a lőszerellátásban.

A két ország közti együttműködés azonban nem állna meg a fegyverszállítmányoknál és a diplomácia kiterjesztésénél.

Hétfőn az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy Moszkva közös haditengerészeti gyakorlatokat tervez Észak-Koreával és Kínával, ami az első ilyen esemény lenne a phenjani rezsim számára.

Nem zárkóznak el az észak-koreaiakkal tartott közös hadgyakorlat lehetőségétől az oroszok

Nemrég az orosz védelmi miniszter az Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlat megtartását is javasolta.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.