Közélet

A republikánusok felszólítják Bident, hogy ne küldjön több fegyvert Ukrajnába

A republikánus képviselők követelik, hogy az elnök ne küldjön korlátlan mennyiségben fegyvert és segélyt Ukrajnának. A képviselők attól tartanak, hogy a további fegyverszállítások a konfliktus eszkalációjához vezethetnek. A nyílt levél aláírói azt akarják, hogy az USA diplomáciai eszközökkel segítsen béketárgyalásokat szervezni a felek között.

Az Egyesült Államok Republikánus Pártjának képviselői felszólították Joe Bident, hogy hagyjon fel a fegyver- és segélyszállítmányok Ukrajnába küldésével. Attól félnek, hogy a több mint egy éve tartó háború eszkalációját idézheti elő, ha folytatódik a korlátlan fegyverszállítás.

Republikánusok, élükön Scott Perry képviselővel.
 Fotó: AFP

A republikánusok levelet írtak az elnöknek, amiben felhívták a figyelmet a szankciós politika és a segélyek káros hatásaira. Szentük Biden kiélezi a viszályt Oroszország és az USA között, valamint proxyháborút alakít ki – írta meg a The Hill.

A szankciók és a segélynyújtás jelenlegi stratégiája csak meghosszabbítja a konfliktust, ami eszkalációhoz és még több erőszakhoz vezet

– írták a képviselők. Hozzátették: az országnak a saját erőforrásaira kellene összpontosítania ahelyett, hogy mindent elosztogat.

Joe Biden a feleségével együtt sem keresett 200 millió forintot

Az Egyesült Államok elnöke évi 135 millió forintot keres, ehhez hozzáadódik feleségének, Jill Bidennek a majdnem 28 milliós éves jövedelme. Ezt a pénzt befektetésekkel és nyugdíjmegtakarítással egészítik ki. A házaspár összes bevétele több mint 192 millió forint volt, ami nagyjából 20 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Nemzeti és gazdasági biztonságunk alternatívát követel. Véget kell vetni az Ukrajnának nyújtott korlátlan amerikai segélyezésnek, és határozottan ellenezni fogunk minden jövőbeli segélycsomagot, hacsak nem kapcsolódnak egy világos diplomáciai stratégiához, amelynek célja a háború gyors befejezése

– olvasható a nyílt levélben. Szerintük Bidennek a segélyek és fegyverek helyett a diplomácia eszközeivel kellene tárgyalóasztalhoz ültetnie a feleket. A levelet 19 republikánus írta alá, köztük Mike Lee szenátor, Majorie Taylor Greene, JD Vance, Rand Paul szenátor és Lauren Boebert képviselő. Az aláírok kijelentik, hogy az amerikai és az ukrán nép érdekeit is az szolgálja, ha a háború véget ér és béke lesz az országban.

A Pentagon szerdán bejelentette, hogy további 325 millió dolláros katonai segélyt küld az USA Ukrajnának. Ezt a döntést még a levél megírása előtt a képviselőház elnöke, Kevin McCarthy is kritizálta.

 

Egyesült Államok Ukrajna Republikánus Párt
Kapcsolódó cikkek