Bemutatta első saját fejlesztésű tengeralattjáróját csütörtökön Tajvan, nagy lépést téve az ország védelmi és elrettentő képességeinek fejlesztésében. A Kína által saját területnek gondolt sziget védelmi stratégiájában és haderejének modernizálásában fontos szerepet játszik a több éve húzódó projekt.

A 2016-ban megválasztott tajvani elnök, Caj Jing-ven, aki hatalomra kerülésekor elindította a programot, maga is részt vett a Narvál nevet viselő tengeralattjáró leleplezésén a sziget déli Kaoszinug városában, és arról beszélt, hogy korábban lehetetlen feladatnak tűnt a saját gyártású tengeralattjáró – mely a tervezett nyolc vízi járműből az első – vízre bocsátása, ám most az mégis megvalósult. 

Fotó: Sam Yeh

Caj szerint az eszköz  fontos része az ország asszimetrikus hadviselési képességeinek. Hozzátette, hogy a kockázatok ellenére Tajvannak tovább kell haladnia a védelmi önellátás irányába – számolt be a hadihajó bemutatásáról a Reuters.

A projekt megvalósításához a diplomácia terén elszigetelt sziget sikeresen vett igénybe külföldi szakértelmet és technológiát is, és Tajvan azt reméli, hogy 2027-re már két belföldi gyártású tengeralattjáró teljesít szolgálatot, melyeket a későbbiekben rakétákkal is felszerelnek majd. A 49,36 milliárd tajvani dollárba (1,53 milliárd amerikai dollár, több mint 570 milliárd forint) kerülő 

tengeralattjáró jelenleg az amerikai Lockheed Martin fegyverrendszerét használja, többek között a Mark 48 típusú nehéztorpedókat.

A jövő hónapban indul az eszköz tesztelése a tengeren, és 2024 végéig azt át is adják a tervek szerint a tajvani haditengerészetnek. Huang Su-Kuang admirális, Caj biztonsági tanácsadója stratégiai elrettentésként írta le a tengeralattjárót, ami segítheti a sziget keleti parti kikötőinek nyitva tartását.