Jó döntés lenne az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség bevonása a szlovák kormányba, mert a magyarok kompromisszumképesek hangsúlyozta Lánczi Tamás politológus az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában. A szakértő a szombati szlovákiai parlamenti választással kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg Robert Fico pártja tűnik a legnépszerűbbnek, de várhatóan nem tud majd abszolút többséget szerezni, így koalíciós kormányt kell alakítani, és több pártot is be kell vonni.

FICO, Robert
Nyitra, 2023. szeptember 12.Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.MTI/EPA/Martin Divisek Nyitra, 2023. szeptember 12.
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
MTI/EPA/Martin Divisek
Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen. 
Fotó: Martin Divisek / MTI

A magyar párt bevonása pedig elég jó döntés lenne, mert a magyarokkal könnyű megegyezni, nem ideológiai kérdésekről folyna velük a vita, hanem pragmatikus dolgokat kérnének, például az oktatás helyzetének rendezését és fejlesztések elindítását vélekedett a politológus.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években a felvidéki magyaroknál volt némi elbizonytalanodás politikai téren, de végre felismerték, hogy olyan magyar képviselők kellenek a pozsonyi parlamentbe, akik vállalják a magyarságukat, nemzeti színekben indulnak, egyértelműen a magyarokat képviselik, nem próbálnak megfelelni a szlovák belpolitikai elvárásoknak, és nem akarnak a szlovákokhoz szólni. A Szövetség pedig éppen ilyen

mondta Lánczi.

Hozzátette, a Szövetségnek az is előnyt jelent, hogy mivel eddig nem volt része a szlovák belpolitikának, még nincs lejáratva, hanem tiszta erő. Lánczi Tamás szerint fontos, hogy szuverenista erők jussanak hatalomra Szlovákiában, amelyek nem hagyják, hogy globalista erők játsszanak az országgal. Robert Fico pedig ilyen, keménykezű ember, aki képes lenne rendet csinálni fogalmazott a szakember.

Politikai fordulatot hozhat a szlovák előrehozott választás

Szlovákia előrehozott voksoláson új parlamentet választ szeptember végén, miután széthullott a kormányzó koalíció. Közvélemény-kutatások alapján az öt éve megbukott Robert Fico nyerhet újra teret, vele pedig az ország külpolitikai iránya is változhat.

Öllős László politológus a szlovákiai Somorjáról az M1-nek arról nyilatkozott, hogy amikor volt magyar párt a pozsonyi parlamentben, sokkal jobban tisztelték a magyarokat Szlovákiában.

Arra a kérdésre, hogy a fiatalokat a kampányban mennyire sikerült megszólítani, így felelt: „Bár a hagyományos kampányrendezvények kevésbé vonzzák a fiatalokat, az interneten keresztül el lehet érni őket.” 

Lánczi Tamás a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy a szombati választáson alacsony részvételt jósolnak, ugyanis apátia tapasztalható a választók részéről, mégpedig azért, mert 

a teljes szlovák elit lejáratta magát az elmúlt években.

Ez ugyanakkor nagy lehetőséget jelent a magyar pártnak, amely még hiteles, a helyi politikai életben nagyon sikeresen tevékenykedett, és a helyi önkormányzati választásokon is jól szerepelt fűzte hozzá a politológus.

Lánczi hozzátette, ha a magyar párt bejut a parlamentbe, akkor akár a mérleg nyelve is lehet a kormányalakításnál. Kitért arra is, hogy a magyarok eddig mindig stabilizáló erőként hatottak a kormányban.