Közélet

Zelenszkij: az ENSZ a háborúk esetében eddig nem bizonyult jó védelmezőnek

Az orosz–ukrán háború kitörése óta először szólalt fel személyesen az ENSZ-ben Volodimir Zelenszkij.

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden. Az ukrán államfő, aki az országát érintő háború kitörése óta először szólalt fel személyesen a világszervezet székházában, Oroszországot azzal vádolta, hogy Ukrajna elleni háborújában fegyverként használja fel az élelmiszert, az energiát, valamint a gyerekeket azáltal, hogy családjuktól elragadva őket, rajtuk keresztül gyakorol nyomást a szülőkre.

Fotó: UN General Assembly 

Beszédében Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek támogatták a fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló nemzetközi kezdeményezést, valamint a Gabonát Ukrajnából programot. Országa béketervével kapcsolatban kijelentette, hogy a terv annak az esélyét teremti meg, hogy a modern történelemben első alkalommal egy agressziót a megtámadott fél feltételei alapján zárjanak le. Hozzátette, hogy a békeformulát részben vagy egészében a világ 140 országa támogatja.

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy amiatt kell kiállni az Ukrajna ellen történt nyílt agresszió ellen, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke az ukrajnai háborúról szólva úgy vélte, hogy Oroszország azt gondolja, a világ belefárad és hagyni fogja az agresszió folytatását Ukrajnával szemben, éppen ezért

az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei folytatják a támogatást Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának, és szabadságának védelmében.

Szintén felszólalt kedden Andrzej Duda lengyel államfő is, aki a hódítás logikájának és a határok erőszakos megváltoztatásának megállítását sürgette. Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy annak véget kell vetni, nem szabad befagyott háborúvá válnia, ami véleménye szerint csak akkor lehetséges, ha visszaáll Ukrajna teljes területi egysége nemzetközileg elismert határain belül.

Ebrahim Raiszi iráni elnök felszólalásában kulturális apartheiddel vádolta a nyugati országokat, és kirekesztéssel, amikor azok iszlám jelképek és vallási szokások ellen hoznak intézkedéseket a szólásszabadság nevében. A perzsa állam vezetője szerint az ilyen lépésekkel a nyugat identitásválságáról akarják elterelni a figyelmet.

Az ENSZ 78. ülésszakának magas szintű politikai hetén a világ állam- és kormányfői, illetve kormányainak képviselői vesznek részt, és azon az országuk számára kiemelt ügyeket vázolják fel a világszervezet Közgyűlése előtt.

Az ENSZ főtitkár a hegyi-karabahi konfliktus leállítására szólított fel

António Guterres aggodalmának adott hangot. Az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktus a napokban újra fellángolt.

 

Volodimir Zelenszkij háború Ukrajna Oroszország
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek