Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nem lehet semlegesnek maradni az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott háborúban, hiszen az Ukrajnának nyújtott segítség hiánya az Orosz Föderáció megerősödését jelenti. Oroszország megerősödése utána más országokat is fenyeget – olvasható az ukrán elnök hivatalos honlapján.

ZELENSZKIJ, Volodimir; TRUDEAU, Justin
Zelenszkij és Trudeau a kanadai parlamentben.
Fotó: Adrian Wyld

 

Oroszország hatalmas

„Segítheted akár Ukrajnát, akár Oroszországot, de ebben a háborúban nem lesznek közvetítők. Az Ukrajnának nyújtott segítség gyengítésével Oroszországot erősíted. Márpedig Oroszország hatalmas, és mit várhatunk tőle… Azt hiszem, a történelemkönyvekben erre már régóta olvasható a válasz… Ha valaki kockáztatni akar, akkor csökkentse az ukránok támogatását. De őszintén szólva, a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért meg kell küzdeni” – mondta újságíróknak válaszolva, miután Ottawában Justin Trudeau-val, Kanada miniszterelnökével találkozott.

Volodimir Zelenszkij köszönetét fejezte ki azoknak a partnerországoknak, amelyek fegyverekkel és finanszírozással segítik Ukrajnát. „Mégsem ez a legmagasabb ár. A legmagasabbat Ukrajna fizeti – emberben, elhunytak számában. Ezért nagyon hálásak vagyunk a segítségért” – hangsúlyozta.

Kanada ismét segített

Egy nappal korábban Zelenszkij köszönetet mondott Kanadának, amely „emberek ezreit segített megmenteni”. Az MTI az ukrán elnöknek a kanadai parlamentben mondott beszédéről beszámolva emlékeztetett, hogy a Justin Trudeau vezette kanadai kormány az egyik leghangosabb támogatója Ukrajna védelmének az orosz invázió február 24-i kezdete óta.
2022 eleje óta Kanada több mint 8 millió kanadai dollár (2,2 milliárd forint) támogatást nyújtott Ukrajnának, ebből 1,8 millió kanadai dollár értékű katonai segítséget. 

Röviddel az ukrán elnök beszéde előtt Justin Trudeau bejelentette, hogy Kanada újabb 650 millió kanadai dollár értékű katonai segítséget nyújt három év alatt Ukrajnának 50 páncélozott járművel. Ottawa kiképzőket is küld majd Ukrajnába, akik segítenek az ukrán pilótáknak a nyugati F–16-os vadászgépek vezetésére való kiképzésében.

Kanadában 1,4 millió ukrán származású lakos él, a harmadik legtöbb Ukrajna és Oroszország után. A háború kezdete után több mint 175 ezren érkeztek Kanadába, és további hétszázezer kapott engedélyt a beutazásra, munkalehetőséggel és háromévi tartózkodási engedéllyel a háború elől menekülők ideiglenes elhelyezését célzó támogatási program keretében.

A Trudeau–Zelenszkij-találkozó utáni tájékoztató videóját itt nézheti meg: