Egy banánültetvényes örököse, Daniel Noboa nyerte az ecuadori elnökválasztást vasárnap, így az ország legfiatalabb elnöke lehet. A politikus meglepetésre jutott be az elnökválasztás második fordulójába, ahol azonban a vártnál simább győzelmet alapított a baloldali Luisa Gonzalezzel szemben.

Noboának azonban nem lesz egyszerű dolga, hiszen az ország jelentős gazdasági nehézségekkel és az erőszak elszabadulásával néz szembe, melynek a választási kampány során a korrupcióellenes platformon induló elnökjelölt Fernando Villavicencio áldozatul is esett

Noboa az erőszakos bandák uralmát többek között az ország partjainál lehorgonyzott börtönhajók segítségével törné meg.

Cars drive along a bridge decorated with advertisements for Ecuador's presidential candidate of the National Democratic Action Party, Daniel Noboa, in Guayaquil, Ecuador, on October 13, 2023. Leftist frontrunner Luisa Gonzalez and challenger Daniel Noboa will face in the October 15 runoff election. (Photo by Rodrigo BUENDIA / AFP)
Fotó: Rodrigo Buendia / AFP

A győztes elnökjelölt dolgát nehezíti, hogy mindössze 17 hónapig vezetheti az országot, ugyanis csak elődje ciklusát fejezi be. Ugyanakkor a 35 éves Noboa a következő, 2025-ös elnökválasztáson ismét indulhat az államfői székért, melyet apja, Alvaro is többször megpróbált elnyerni. Azonban fiával szemben Alvaro nem járt sikerrel – írja a Reuters.

Noboa győzelmét Gonzalez elismerte és arra kérte ellenfelét, hogy tartsa be ígéreteit, melyeket a diákoknak és az időseknek tett. A baloldali jelölt veresége egyben mentorának, Rafael Correa volt elnöknek a politikája visszautasítása is. Correa ugyanis annak ellenére jelentős politikai befolyással bír, hogy távozása óta korrupció miatt elítélték. Gonzalez a volt elnök számos szociális programjának visszahozatalát ígérte, valamint a gazdaság élénkítését a devizatartalék felhasználásával.

A fiatalok megszólítására törekvő Noboa ugyanakkor arról beszélt, hogy meg kell találni az egyensúlyt a külföldi adósságok törlesztése, és a lakosság igényei között, továbbá a biztonság növelését a kikötőkben és repülőtereken, a drogcsempészet fellegváraiban. A távozó elnök, Guillermo Lasso azért írta ki a választást, hogy elkerülje az eltávolítását célzó eljárást, mely szerint figyelmen kívül hagyta azokat a jeleket, melyek sikkasztásra utaltak egy állami vállalatnál. Lasso tagadja a vádakat.