Közélet

A brit kormány katonai erőket küld Izrael támogatására

A brit királyi haditengerészet flottaegysége humanitárius feladatok ellátására érkezik a Földközi-tenger keleti térségébe.

A Downing Street csütörtökön bejelentette, hogy a brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére.

Egy Boeing P-8 Poseidon felderítőgép.
Fotó: AFP

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) Boeing P-8 Poseidon típusú – a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett – felderítő gépei már péntektől megkezdik a járőrözést a térségben.

Elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek – például a terrorcsoportoknak szánt fegyverszállítások – felderítése.

Tajvanban már tanulmányozzák, hogy a Hamász miként tudta így meglepni Izraelt

A tajvaniak munkacsoportot állítottak fel, hogy levonják a tanulságokat a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadásából. A kelet-ázsiai sziget védelmi minisztere eközben nyugtat, szerinte csak arról van szó, hogy a hírszerzés kulcsfontosságú a háború megelőzésében, miután folyamatosan ki vannak téve a kínai katonai és politikai fenyegetéseknek.

A légi járőröző kötelékhez csatlakozik a jövő héten a brit királyi haditengerészet flottaegysége, amely elsősorban humanitárius feladatok ellátására érkezik a Földközi-tenger keleti térségébe. A brit kormány mindemellett három Merlin katonai helikoptert is a térségbe vezényel.

 

izraeli háború Boeing P-8 Poseid Izrael brit kormány
Kapcsolódó cikkek