Közélet

Tajvanban már tanulmányozzák, hogy a Hamász miként tudta így meglepni Izraelt

A tajvaniak munkacsoportot állítottak fel, hogy levonják a tanulságokat a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadásából. A kelet-ázsiai sziget védelmi minisztere eközben nyugtat, szerinte csak arról van szó, hogy a hírszerzés kulcsfontosságú a háború megelőzésében, miután folyamatosan ki vannak téve a kínai katonai és politikai fenyegetéseknek.

Tajvan munkacsoportot állított fel, hogy levonja a tanulságokat a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadásából – közölte Csiu Kuo-cseng védelmi miniszter csütörtökön. A tárcavezető kiemelte, hogy a hírszerzés kulcsfontosságú a háború megelőzésében, ugyanis folyamatosan ki vannak téve a kínai katonai és politikai fenyegetéseknek. 

A participant attends a military training conducted by a private company, Yunlin National Defense Education Association, in Yunlin Taiwan on March 19, 2023. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
A kínaiaknak át kell kelniük a Tajvani-szoroson ahhoz, hogy megtámadják a kelet-ázsiai szigetet.
Fotó: AFP

A Reuters cikke emlékeztet, hogy Peking Kína részének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező kelet-ázsiai szigetet 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta, és hangot ad annak a szándékának – beleértve a Tajvan közelében tartott két nagyszabású hadgyakorlatot 2022 augusztusában –, hogy szükség esetén erővel kényszerítse ki az újraegyesítést.

A portál megjegyzi, hogy bár jelentős különbségek vannak a Kína által Tajvant fenyegető veszély, valamint az Izrael és a Hamász között zajló események között – a kínaiaknak például át kell kelniük a Tajvani-szoroson, hogy megtámadják a szigetet –, a háború egy esetleges offenzíva lehetőségére irányította a figyelmet.

Csiu – akit újságírók kérdeztek arról, hogy mit tanultak az izraeli konfliktusból – elmondta, a minisztérium munkacsoportot állított fel a helyzet tanulmányozására. 

Az első és legfontosabb tanulság, hogy mekkora jelentősége van a titkosszolgálatnak. A megfelelő információk birtokában ugyanis megelőzhető egy háború kirobbanása

– fogalmazott. Szerinte az Izrael és a Hamász közötti harcok ékes példái annak, hogy milyen szörnyűségekkel járnak a fegyveres konfliktusok. Megjegyezte: bár a tajvani hadsereg is azon dolgozik, hogy fokozza a harci készültséget, mégsem számítanak az izraelihez hasonló esetre. 

 

Tajvan Izrael háború Hamász Kína
Kapcsolódó cikkek