Közélet

A Hamász hónapokig készítette elő az Izrael elleni támadást

Ali Baraka Hamász-tisztségviselő többször hangsúlyozta, hogy ha Izrael, vagy bármely szövetségese bevonul a Gázai övezetbe, nagy ellenállásba fognak ütközni.

A Hamász egyik libanoni száműzetésben élő magas rangú tisztségviselője csütörtökön közölte, hogy a terrorszervezet hónapokig készítette elő az Izrael elleni nagyszabású támadását.

A salvo of rockets is fired by Palestinian militants from Gaza as an Israeli missile launched from the Iron Dome defence missile system attempts to intercept the rockets, fired from the Gaza Strip, over the city of Netivot in southern Israel on October 8, 2023. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll surged close to 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Fotó: Mahmud Hams / AFP

Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni

– ismertette Baraka. Hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg.

A Hamász-tisztségviselő elmondta, hogy a terrorszervezet a térségben katonai ellenőrzőpontokat foglalt el, valamint a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból. Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy „megsemmisítő háborúval”.

Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz „az izraeli hadsereg temetője”.

A Hamász mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol

– jelentette ki Baraka.

A szövetségeseikre – a libanoni síita Hezbollahra és Iránra – tett utalással figyelmeztetett, hogy 

amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül.

Az az Egyesült Államok és Izrael által is terrorszervezetnek minősített szervezet tagjai Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra.

Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek

– hangoztatta a Hamász-tisztségviselő.

 

Gázai övezet izraeli háború Hamász izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek