Közélet

A rendőrség elfogott egy férfit, aki egy Izrael-párti demonstrációt akart megtámadni

Egy 29 éves férfi Izrael-barát eseményekre és dzsihádokra keresett rá az interneten. A férfi feltehetően egy Izrael-barát demonstrációt akart megtámadni egy teherautóval.

Őrizetbe vettek kedden egy iszlamistát a nyugat-németországi Duisburgban, akit azzal gyanúsítanak, hogy támadásra készült – közölte a német rendőrség. A közeli Essen városának rendőrsége lehetséges támadásra utaló nyomokról számolt be. A férfi elfogásában a szövetségi és a tartományi kormány terrorelhárító központja is részt vett. 

24 October 2023, North Rhine-Westphalia, Duisburg: Police are working in a house in Duisburg. Special police forces have arrested a man. According to reports in "Spiegel" and "Bild," the man is a terror suspect. According to them, he is said to have planned an attack on a pro-Israeli event. A spokeswoman for the Essen police would neither confirm nor deny the reports. Photo: M. Weber/WTVnews UG Essen/dpa - ATTENTION: License plate of private vehicle and company sign pixelated (Photo by M. Weber / WTVnews UG Essen / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: M. Weber / WTVnews UG Essen / dpa Picture-Alliance / AFP

A férfi feltehetően egy Izrael-barát demonstrációt akart megtámadni egy teherautóval 

–  számolt be a Bild  és a Spiegel. A sajtóértesülések szerint a gyanúsítottat, Tarik S.-t korábban öt év börtönbüntetésre ítélte a düsseldorfi Legfelsőbb Regionális Bíróság 2017-ben az Iszlám Állam terrorszervezetben való részvétele miatt – írja a DW.

Az esseni rendőrség kedd este a honlapján közölte, hogy egy lehetséges támadásról kaptak információkat. Állítólag egy külföldi biztonsági szolgálattól érkezett a hír. 

A 29 éves férfi Izrael-barát eseményekre és dzsihádokra keresett az interneten. A férfit a veszély elhárításáról szóló rendőrségi törvény alapján tartóztatták le.

 

A rendőrség által már ismert férfi lakását ezután átkutatták, és őrizetbe vették a gyanúsítottat. A duisburgi rendőrség kedd este azt közölte, hogy nem tudja megerősíteni az őrizetben lévő gyanúsított személyazonosságát. 

 

Duisburg Németország támadás demonstráció terror
Kapcsolódó cikkek