A francia Szocialista Párt (PS) felfüggesztette szerdán részvételét a baloldali pártokat tömörítő NUPES (Nouvelle union populaire écologique et sociale – Ökolológiai és szociális új népi unió) szövetségben, miután nézeteltérés támadt az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban közte és az összefogás vezető erejének számító, radikális baloldali Engedetlen Franciaország között.

FRANCE - QUESTIONS TO THE GOVERNMENT AT THE NATIONAL ASSEMBLY
A francia baloldalt megosztja a közel-keleti háború.
Fotó: Xose Bouzas / AFP

A szocialisták döntésének alapvető oka, hogy az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon és közvetlen környezete nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat háborús bűntetteknek tekinti, amiket az izraeli hadsereg csapásaival együtt ítélt el. Daniele Obono, a radikális baloldal egyik befolyásos nemzetgyűlési képviselője kedden azt mondta, hogy 

a Hamász egy olyan iszlamista politikai csoport, amely ellenáll a megszállásnak Palesztina felszabadítása érdekében.

A kijelentés miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feljelentést tett a képviselő ellen terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Ezen állásfoglalások után a PS felfüggesztette részvételét a NUPES-ben. Annak érdekében, hogy a baloldal egységes ellenzékként tudjon fellépni, a 2022-es elnökválasztást követően alakították meg az összefogást Jean-Luc Mélenchon vezetésével, aki az első fordulóban 22 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett. 

A szocialisták, kommunisták, a Zöldek és a radikális baloldal közös frakciója 150 képviselővel rendelkezett az 577 tagú nemzetgyűlésben. A szocialisták döntését megelőzően Jean-Luc Mélenchon kedd este már bejelentette a NUPES végét, amiért a szocialistákat okolta, mert szerinte nehezteltek az Izraelről és Palesztináról általa mondottak miatt.

A Lázadó Franciaországból Francois Ruffin képviselő, a 2027-es elnökválasztás egyik potenciális baloldali jelöltje viszont azzal tűnt ki párttársai közül, hogy teljes mértékben elítélte a Hamász támadását. A baloldalon a szocialisták és a Zöldek is egyértelműen elítélték és terrortámadásnak tekintik a Hamász offenzíváját, hasonlóan a kormánytöbbséghez és minden jobboldali párthoz.

Magyar mentőspecialista Izraelből: nincs armageddon, de mindenki azt várja, hogy az izraeli hadsereg odacsapjon

Az Asdódban tartózkodó Siklósi Gábor szerint nem minden palesztin terrorista, és azért, mert Izraelben laknak, és ott sérülnek meg, még nem mindegyikük bűnöző. A pákozdi önkéntes elmondta, elsősorban lőtt sebeket látnak el, míg másokat robbanás okozta repeszek sebesítenek meg. A szakember találkozott kint olyan magyarral is, aki tartalékos katonaként érkezett Izraelbe.