Közélet

Az orosz-ukrán háború 590. napja – friss hírek

Tengeri drónelhárító védmű épül Szevasztopolban, támadás Harkiv ellen, gyengül a rubel.

Két tengeri dróntámadást hárítottak el az oroszok Szevasztopol kikötőjében Mihail Razvozajev krími kormányzó szerint. A politikus hozzátette, hogy az északi hullámtörő gát irányából hallható erős zajt az orosz fekete-tengeri flotta vízalatti drónelhárító rendszerének telepítése okozza, ami már két ukrán robothajót is elfogott.

A Ukrainian soldier of the 65th Mechanized Brigade walks on a road near the frontline village of Robotyne, in the Zaporizhzhia region, on October 1, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: Roman Pilipey / AFP

A Fekete-tengeren állomásozó orosz flotta súlyos veszteségeket szenvedett az utóbbi időben, ami miatt több hajót is másik kikötőbe vezényeltek Szevasztopolból, ugyanakkor a támadások egy részét az ukránok nem drónokkal, hanem cirkálórakétákkal hajtották végre. 

Az orosz fekete-tengeri flotta alapvető szerepet játszik az ukrán gabonaexport – így Magyarország – felé terelésében, ami konfliktusokat okoz Ukrajna és szomszédai között.

Robbanások rázták meg az északnyugat-ukrajnai Harkivot pénteken, ráadásul a robbanások hamarabb történtek, mint hogy a légiriadó jelzett volna – olvasható a TASSZ orosz hírügynökség oldalán. A robbanásokat a város polgármestere, Igor Terehov is megerősítette, hozzátéve, hogy azok a városközpontban történtek.

A dollár-rubel árfolyam 2023-tól
 

Moszkvai idő szerint reggel hétkor az euró árfolyama 106,06-ra erősödött a rubellel szemben, az európai közös fizetőeszközért utoljára augusztus 16-án kellett ennyi rubelt adni. A dollár is erősödött az orosz devizával szemben, így ismét több mint 100 rubelbe (100,6) kerül a zöldhasú, míg egy jüanért 13,751 rubelt kértek a devizapiacon, miután a kínai fizetőeszköz is erősödött orosz társával szemben.

 

20:15

Nem csak Moszkva ellen indult meg a Wagner csoport, államcsínyt terveztek Európában is

Maia Sandu moldovai elnök pénteken kijelentette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg államcsínyre készült az országában.  A terv szerint szavazókat fizettek volna le és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek – közölte az államfő.

20:00

A lengyelek a WTO-hoz benyújtott panasz visszavonását várják el Kijevtől

Varsó az ellene a gabonaügy miatt a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) benyújtott ukrán panasz visszavonását, nem pedig az eljárás felfüggesztését várja el – jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak az MTI értesülése szerint.

19:42

Közzétették az oroszok a hét háborús mérlegét

Tizennégy csoportos csapást hajtott végre nagyhatótávolságú precíziós fegyverrel és drónokkal, továbbá 68 támadást vert vissza, illetve partraszállási kísérleteket hiúsított meg az orosz hadsereg múlt péntek óta. Az összecsapásokban 3900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg –  írja pénteki hadi jelentésében az orosz védelmi tárca, amelyet az MTI szemlézett.

17:54

Az EU Kijevnek nyújtott támogatása több, mint amit az Egyesült Államok eddig adott

Az elmúlt két évben az Európai Unió által az ukrán költségvetésnek nyújtott pénzügyi támogatás összege négy százalékkal haladja meg az Egyesült Államok által nyújtott támogatás összegét – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Így szeptember elején az EU 22,6 milliárd dollárnyi összeget különített el Kijevnek, míg az Egyesült Államok 21,7 milliárd dollárt.

17:19

Újrakezdi a lőszergyártást Dánia

Újrakezdik a lőszergyártást Dániában, jelentette be Troels Poulsen, az ország hadügyminisztere, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború nyomán elapadtak a dán lőszertartalékok. Hozzátette, hogy a háború miatt az európai lőszergyártás nagy nyomás alá került, mivel számos nyugati ország a tartalékaiból küldött lőszereket Ukrajnának.

16:58

Szijjártó: a NATO-ratifikáció előfeltétele a kölcsönös svéd-magyar tisztelet

16:05

Hamisított anyakönyvi kivonatokkal kerülhetik el az ukránok a besorozást

A dark weben kínálnak halotti anyakönyvi kivonatokat az ukránoknak, hogy elkerüljék a besorozást. Ukrajnában 2022. februárja óta van kötelező sorozás, érthető okokból az érintettek közül sokan elkerülnék ezt, még ha ehhez hamisított papírok kellenek, azt is megoldják.

15:41

Oroszország kiléphet az atomegyezményből

Az Állami Duma Tanácsának következő ülésén megvitatjuk az Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) ratifikációja visszavonásának kérdését. Ez összhangban van államunk nemzeti érdekeivel, és ez válasz lesz az Egyesült Államoknak, amely mind ez idáig nem ratifikálta a szerződést - közölte Vjacseszlav Vologyin házelnök pénteken a Telegramon.

12:08

Ukrajnai mészárszék: ezek voltak a civilek elleni legvéresebb támadások

Oroszország csütörtökön rakétát lőtt egy ukrajnai falura, a támadásban 51 ember vesztette életét. Moszkva tagadja, hogy szándékosan lőtt volna a civilekre. Nem ez az első este, hogy az oroszok sok ukránt ölnek meg rakétatámadásokkal, miközben azt kommunikálják, hogy kizárólag katonai célpontokra céloznak.

11:21

Ismét az ukrán gabonakikötőket lőtték az oroszok

Duna melletti kikötői létesítményeket és egy gabonasilót ért orosz dróntámadás Odessza megyében péntek hajnalban – közölte az ukrán déli műveleti parancsnokság. A tájékoztatás szerint áldozatokkal nem járt a támadás.

10:31

Putyin Prigozsin haláláról: az áldozatokban kézigránát repeszeit találták

Az orosz nyomozóbizottság megállapította, hogy az áldozatokban kézigránát repeszeit találták, a gépet külső hatás nem érte – mondta tegnap este Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának halálos repülőgépbalesetével kapcsolatban.

10:30

Egyre kevesebb amerikai támogatja a Biden-adminisztráció ukrajnát felfegyverző politikáját

A Reuters-Ipsos új közvélemény-kutatása szerint csökken Ukrajna fegyverszállításának támogatottsága az Amerikai Egyesült Államokban mindkét nagy politikai párt szavazóinak körében. Az október 4-én lezárult kétnapos közvélemény-kutatásból kiderült, hogy csak a válaszadók 41 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Washingtonnak „fegyvereket kell adnia Ukrajnának”, míg 35 százalékuk nem értett egyet, a többiek pedig bizonytalanok voltak. 

10:29

Újabb katonai segélycsomagot kap Ukrajna a svédektől

Svédország 2,2 milliárd korona (199 millió dollár) értékű új katonai segélycsomagot küld Ukrajnának. A szállítmány főként lőszert és a korábban adományozott rendszerek pótalkatrészeit tartalmazza, írja a Reuters.

Fekete-tenger Szevasztopol gabonaexport
Kapcsolódó cikkek