Közélet

Ukrajna gyakorlatilag legyőzte az orosz flottát a Fekete-tengeren

A brit hadügyminisztérium egyik államtitkára beszélt erről egy varsói konferencián.

Ukrajna csapásai az orosz fekete-tengeri flotta ellen gyakorlatilag vereséget mérek az orosz hajóhadra – mondta a brit hadügyminisztérium fegyveres erőkért és veteránokért felelős államtitkára, James Heappey kedden.

Sevastopol,,Republic,Of,Crimea,,July,31,,2021.,Russian,Cruiser,MoskvaSevastopol, Republic of Crimea, July 31, 2021. Russian cruiser Moskva in the port. Russian Navy.
Az orosz flotta a szevasztopoli kikötőben.
Fotó: Shutterstock

Az államtitkár a varsói biztonsági konferencián kifejtette, hogy az orosz flottát szét kellett szórni többi kikötőben, így az már nem gyakorol hatást az Ukrajnában zajló konfliktusra. Hozzátette, hogy 

a tengeri győzelem ugyanannyira fontos, mint a tavaly őszi, Harkiv környéki meglepetésszerű győzelem az ukrán ellentámadás során.

Az orosz fekete-tengeri flottára Ukrajna csapások sorát mérte az elmúlt hetekben, amely súlyos károkat okozott – idézi fel a Kyiv Independent. Ezért a brit hadügyminisztérium korábbi értékelése szerint az már nem képes olyan harci feladatokat ellátni, mint cirkálórakéták indítása vagy rendszeres őrjáratozás. Az ukrán gabonaszállítások elleni tengeri blokád területén is fontos szerepet játszott korábban az orosz hajóhad.

 

Fekete-tenger Ukrajna flotta
Kapcsolódó cikkek