Közélet

Brüsszelhez fordul a Fidesz a bolgár tranzitdíjemelés miatt

A példátlan döntés Magyarország ellátásbiztonságát veszélyezteti és az uniós joggal is szembemegy.

Miután egy hete Bulgária minden előzetes jelzés nélkül jelentősen megemelte az orosz földgáz tranzitdíját, a Fidesz EPÉ-képviselője, Gyürk András az Európai Bizottsághoz fordult.

Az október 13-i döntés kapcsán a képviselő hangsúlyozta, hogy az egyértelműen ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, sőt hazánk ellátásbiztonságát is veszélyezteti és egyértelműen szembemegy az energiaszolidaritás elvével is. Ezért azonnali választ vár a bizottságtól.

PRODUCTION - 08 June 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Mukran: A special crane is used to transport unused pipes for the Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline from Russia to Germany on the site of the port in the municipality of Sassnitz. It was not until April 17, 2023 that it became known that the German government had purchased unused pipes for the German-Russian Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline for the Rügen LNG terminal. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Gyürk András egyrészt arra kíváncsi, hogy milyen konkrét lépéseket tervez Brüsszel az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben, másrészt megerősítést szeretne kapni arról, hogy a nemzeti energiamix összeállítása továbbra is a tagállamok kizárólagos joga.

A képviselő kifejtette azt is, hogy az  energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés.

„Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár a bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is” – fogalmazott.

 

Szerbia Bulgária Brüsszel földgáz
Kapcsolódó cikkek