Hazahívta az összes diplomatáját, köztük Irit Lillian nagykövetet is Törökországból Izrael csütörtökön, miután kedden az izraeli nemzetbiztonsági tanács már figyelmeztetést adott ki, hogy minden izraeli állampolgár hagyja el az országot.

Israel
Fotó: Shutterstock

A nemzetbiztonsági tanács a legmagasabb, négyes szintű veszélyt jelzett ugyanekkor az izraeli állampolgárok számára Törökországban. A Middle East Eye három forrástól is úgy értesült, hogy az izraeli diplomaták csütörtökön hagyták el az országot, ám 

távozásuk mögött nem diplomáciai válság, hanem biztonsági okok állnak.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács felszólítása az ország elhagyására ugyanis nem tett különbséget a diplomaták és más állampolgárok között, miután az elmúlt napokban heves palesztinpárti tüntetések zajlottak Isztambulban és Ankarában is.

Az izraeli háború kirobbanása óta Recep Tayyip Erdogan török elnök többször is felajánlotta, hogy közvetítene a harcban álló felek között. Ankara 2011-ben kiutasította az izraeli nagykövetet, miután a Gázába tartó Mavi Marmara segélyszállító hajó elleni izraeli támadásban kilenc török állampolgár életét vesztette. 

A viszály csak 2016-ban enyhült annyira, hogy a két ország helyreállítsa teljes diplomáciai kapcsolatait.