Az éjszaka folyamán Izrael-ellenes tüntetők csaptak össze a rendőrséggel több török városban, miután egy gázai kórházban történt robbantás több száz palesztin civil halálát okozta – írta a Reuters.

Protesters clash with police officers during a rally in support of the Palestinians, outside the Embassy of Israel, in Ankara on October 18, 2023. Turkish President condemned on October 17, 2023 the deadly Israeli strike on a hospital in Gaza as "the latest example devoid of the most basic human values", in a message on social media. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
Török tüntetők csapnak össze a rendőrséggel az izraeli nagykövetség előtt Ankarában.
Fotó: AFP

Míg a Hamász szerint az al-Ahli al-Arabi kórházban történt robbanást egy izraeli légicsapás okozta, Tel-Aviv a palesztin Iszlám Dzsihádot teszi felelőssé a katasztrófáért, azt állítva, annak egyik rakétája csapódott véletlenül az épületbe.

A támadás a legújabb példa arra, hogy Izrael a legalapvetőbb emberi értékeket is semmibe veszi, ráadásul még felelősséget sem hajlandó vállalni a tetteiért

– jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A támadás hírére az éjszaka folyamán a törökök palesztin zászlókkal vonultak fel, és a zsidó államot elítélő jelszavakat skandáltak egy tucat városban, a többi között Ankarában, az izraeli nagykövetség előtt is. A tüntetés azonban gyorsan erőszakossá vált, és a kiérkező rohamrendőröknek paprikasprayjel és vízágyúval kellett feloszlatniuk a több ezer fős tömeget, amely megpróbált betörni a konzulátus épületébe. A hatóságok öt embert őrizetbe is vettek.

Politikai elemzők szerint a gázai kórházrobbantás súlyos következményekkel járhat Izrael számára, az egyre negatívabb közvélemény mellett olyan muszlim országokkal is megromolhat a kapcsolata, mint Törökország – annak ellenére, hogy a Hamász október elején több mint ezer embert gyilkolt meg és közel kétszáz izraelit ejtett túszul, akiket máig nem engedtek szabadon.

Ankara most valószínűleg sokkal keményebb Izrael-ellenes álláspontot fog képviselni, különösen mivel az Izraeli Védelmi Erők gázai betörése várhatóan fokozódni fog az elkövetkező napokban, ami elkerülhetetlen humanitárius következményekkel jár majd

– mondta Wolfango Piccoli a Teneótól. Szerinte Erdogan akár úgy is dönthet, hogy felhagy az Izraelhez való közeledéssel, amelyet 2022-ben kezdeményeztek a két ország közötti több mint tízéves feszült kapcsolat után.

A muszlim és a zsidó nemzet kapcsolatának a további romlása valószínűleg a török–amerikai szövetségnek és ezen keresztül a NATO-nak is ártana.

Óriási a zűrzavar a kórházbombázás kapcsán

Az arab világ Izraelt tette felelőssé, ugyanakkor Bident meggyőzték az izraeli bizonyítékok.