Közélet

Felfüggeszti a palesztinok segélyezését az Európai Unió

A teljes fejlesztési portfóliót felülvizsgálja az EU, addig a kifizetések is szünetelnek.

Az Izrael elleni terror mértéke és brutalitása fordulópontot jelent, ami után a megszokott ügymenethez nem lehet visszatérni, ezért a palesztinok legnagyobb támogatója, az Európai Bizottság felfüggeszti a fejlesztési támogatások folyósítását – írta közösségi oldalán Várhelyi Olivér, az szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa.

Minister for Development Cooperation Meryame Kitir pictured during a visit to the old city of Hebron on day two of the visit of Minister of Development Cooperation and Urban Policy Kitir to the Palestinian Territories, Tuesday 10 May 2022. Kitir will visit Palestine from 09 to 13 May. There she draws attention to the need for high-quality protection for Palestinians who have to live under the occupation and wants to give Palestinian young people and women a perspective on a more promising future. During her visit to the occupied Palestinian territories, Minister Kitir will reinforce her approach by launching a new bilateral cooperation program. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE (Photo by BENOIT DOPPAGNE / BELGA MAG / Belga via AFP)
Fotó: Benoit Doppagne / BELGA MAG / AFP

A bizottság most a teljes fejlesztési támogatást – amely 691 millió euróra rúg – felülvizsgálja. Addig is az összes kifizetést leállítják, a költségvetési javaslatokat, köztük az ideieket is elhalasztják, és minden projektet felülvizsgálnak.

Várhelyi szerint most meg kell vitatni a béke, a tolerancia és az együttélés alapjait, ugyanis túlságosan sokak elméjét fertőzte meg a gyűlöletkeltés és a terror dicsőítése. „Cselekednünk kell, és most” – tette hozzá a magyar biztos. 

Korábban Ausztria már közölte, hogy felfüggeszti a palesztinok segélyezését.

 

izraeli háború támogatás Európai Bizottság Várhelyi Olivér Európai Unió
Kapcsolódó cikkek