Közélet

Irán állítja, hogy nincs köze az Izrael elleni támadáshoz

Teherán szerint jogos volt a palesztin akció, de nincs közük hozzá.

Legitimnek nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását hétfőn, az erről szóló közleményben azonban leszögezik: Teheránnak nincs köze a műveletekhez. A képviselet határozott lépésnek nevezte a Hamász és a vele szövetséges Iszlám Dzsihád terrorszervezet szombaton indított támadását, mely szerinte teljes mértékben elfogadható önvédelem az immár hét évtizede tartó megszállásra, illetve a cionista rezsim által elkövetett borzasztó bűnökre válaszul.

Fotó: Mahmud HAMS / AFP

Ismét hangsúlyozzuk töretlen a támogatásunk Palesztina felé, mindazonáltal nincs közünk Palesztina válaszlépéséhez, melyről kizárólag maguk a palesztinok döntöttek

– áll a közleményben. A képviselet részéről emellett leszögezték: az Izrael elleni támadás az izraeli biztonsági szervek hatalmas kudarca, kiemelve, hogy Izrael most az Iránra mutogatással akarja e kudarcot bagatellizálni.

Irán régóta támogatja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, többek között anyagilag is. A szervezetek Izrael elleni támadását pedig televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték. A támadásnak már több mint 700 izraeli és 400 palesztin halálos áldozata van, a sebesültek száma meghaladja a kétezret. Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő hajnalban azt közölte, a harcok jelenleg is folynak a Gázai övezet környékén.

Az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nalaha és a Hamászt irányító Iszmaíl Hanije júniusban Teheránba látogatott, ahol Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszterrel folytattak megbeszéléseket.

Izraelben rekedt magyarok: a kormány az éjjel mentőakciót indított – mindenki épségben hazaért

Vasárnap éjjel a kormány két kormányzati repülőgéppel kimenekítette az Izraelben rekedt magyarokat, köztük a majd száz fős roma csoportot.

 

Izrael Palesztina Hamász Teherán Irán
Kapcsolódó cikkek