Közélet

Izrael evakuálja a Libanonnal szomszédos területeit, Egyiptom nem nyitotta meg a határt Rafahnál

Az ígéretek ellenére Egyiptom egyelőre nem nyitotta meg a rafahi határátkelőt. A menekültek tömege egyre nő Rafahban, Izrael viszont közölte, hogy nem lesz tűzszünet Gáza déli részén. A gázai offenzíva mellett Izrael a libanoni Hezbollahhal is egyre hevesebb harcba bocsátkozik, emiatt pedig evakuálták a Libanonnal határos két kilométeres sávot.

A Libanonnal szomszédos 2 kilométeres sávot evakuálja Izrael – közölte a hadsereg. Elmondták, hogy erre azért van szükség, mivel fokozódik a Hezbollahhal folytatott harc.

People gather in a neighbourhood in Rafah in the southern Gaza Strip, after it was hit by an Israeli strike on October 15, 2023. Israel embarked on a withering air campaign against Hamas militants in Gaza after they carried out a brutal attack on Israel on October 7 that left more than 1,400 people killed in Israel. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Izrael vasárnap este lebombázta Rafah várost, ahol az ígéretek szerint hétfőn rövid időre megnyitják a határátkelőt Egyiptom felé, hogy a külföldi állampolgárok elmenekülhessenek Gázából. Az átkelőt az ígért időpontban nem nyitották meg, jelenleg egy növekvő tömeg várja Rafahban, hogy beléphessen Egyiptomba.
Fotó: Said Khatib / AFP

Az követően, hogy október 7-én a Hamász terrorszervezet megtámadta Izraelt, a zsidó állam kemény ellencsapásba kezdett Gáza ellen. A palesztinok lakta területet felforgatták az izraeli rakéták, majd a hadsereg is bevonult. Izrael emellett Libanont is elkezdte rakétákkal lőni, mivel állításuk szerint a Hezbollah részt vett a Hamász támadásában.

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant közölte, hogy a 

Libanonnal határos két kilométeres sávban 28 település lakosságát menekítik ki. 

Az embereket államilag támogatott vendégházakba költöztetik át.

Nem nyitották meg a rafahi határátkelőt

A Guardian arról írt, hogy a korábbi hírek ellenére nem nyílt meg az Egyiptom és Gáza közötti rafahi határátkelő. Korábban Egyiptom közölte, hogy rövid időre megnyitják az átkelőt, hogy a külföldi polgárok elmenekülhessenek Gázából, illetve egy segélyszállítmány is áthaladt volna a háború sújtotta övezet felé.

A határátkelőt magyar idő szerint reggel 8 órakor nyitották volna meg, de jelenleg olyan híreket lehet olvasni, hogy ez nem történt meg. A határátkelő gázai oldalán egyre gyűlnek az emberek, akik el akarnak menekülni a harc elől. Korábban Egyiptom már jelezte, hogy aggódik a határ megnyitása miatt, de ekkor még azt állította, hogy ennek ellenére átengedik a külföldi polgárokat.

A rafahi átkelő megnyitását az Egyesült Államok járta ki Egyiptomnál, elsősorban azért, hogy az amerikai polgárok erre menekülhessenek. Természetesen más külföldiek átengedése is a paktum része volt. A Sky News egyiptomi tudósítója azonban azt írta, hogy egyelőre várat magára a menekültek átengedése.

A Hamász tagadja, hogy megnyílna a határátkelő

Miközben a rafahi határátkelő egyik oldalán gyülekeznek a menekültek, a másikon pedig sorakoznak a segélyt szállító kamionok, a kapuk még zárva tartanak.

A helyzet egyre bonyolultabbá válik, hiszen először 

Izrael közölte, hogy nem hirdet tűzszünetet a térségben a határ megnyitása idejére, 

majd az ígért időpontban nem engedték át a tömeget.

A Hamász egyik vezetője, Izzat El Reshiq kijelentette, hogy a rafahi határátkelő megnyitása egy hazugság és senki ne számítson rá, hogy elmenekülhet Egyiptomba.

 

izraeli háború Izrael Hezbollah Hamász Egyiptom
Kapcsolódó cikkek