Közélet

Izraeli háború: bezárnak az amszterdami zsidó iskolák, mert félnek a támadásoktól

A hollandiai Amszterdam zsidó iskolái nem nyitják ki kapuikat pénteken. Az izraeli háború közepette a muszlim bevándorlók lakta nyugati városokban nő a feszültség, a helyi zsidók nem érzik biztonságban magukat.

Bezártak az amszterdami zsidó iskolák, pénteken nem lesz tanítás – közölte a Reuters hírügynökséggel csütörtökön a zsidó gyermekszervezet, a Cheider – miközben Izraelben véres háború folyik szombat óta az állam és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin szervezet között.

A member of the Royal Netherlands Marechaussee stands guard outside the Cheider school, Netherlands' only Orthodox Jewish school in Amsterdam on January 16, 2015. Belgian police arrested 13 people during a dozen raids overnight, smashing plot to kill police officers "in public roads and in police stations", prosecutors said today. Two Islamist suspects were shot dead during a gun battle after one of the police raids in the eastern town of Verviers on January 15. AFP PHOTO / ANP / KOEN VAN WEEL ***NETHERLANDS OUT - BELGIUM OUT*** (Photo by Koen van Weel / ANP / AFP)
A kép illusztráció: holland csendőr áll őrt a Cheider amszterdami ortodox zsidó iskolája előtt 2015. január 16-án, miután az előző napon két iszlamistát lőtt le tűzharcban a rendőrség Verviers belgiumi városban. Fotó: AFP

A Cheider nem közölte a bezárás okát, de a jelentés szerint megerősítette azokat a holland médiaértesüléseket, amelyek szerint a döntést a tanulók és tanárok biztonsága érdekében hozták.

A hollandiai zsidó közösségen belül incidensektől tartanak, miután a Hamász arra hívta fel a muszlimokat, hogy pénteken tartsanak demonstrációkat a palesztinok mellett – jelentette a holland ANP sajtóügynökség, a Hollandiai Izraeli Információs és Dokumentációs Központra hivatkozva.

A muszlim bevándorlók lakta nyugati városokban a háború kitörése után szinte azonnal óvintézkedéseket vezettek be, hogy csökkentsék a muszlimok és a helyben élő zsidók közti konfliktusok kirobbanásának esélyét. Londonban például, ahol azonnal muszlim demonstrációk kezdődtek, amelyeken izraeli zászlót is égettek, növelték a rendőrjárőrök számát. Egyiptomban, Alexandriában egy rendőr lőtt le két izraeli turistát és egyiptomi idegenvezetőjüket vasárnap. 

Németország hatalmas hibát követett el, amikor beengedte az arab bevándorlók tömegeit – véli Kissinger

A Hamász Izrael ellen indított támadása megmozgatta a németországi arab közösséget. Bevándorlók tömegei vonultak utcára, és ünnepelték, hogy a terrorszervezet több ezer rakétát lőtt ki a zsidó államra, miközben harcosai civileket gyilkoltak az ország egyes területein. A volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger szerint Németország súlyos hibát követett el, amikor ezeket az embereket befogadta.

Palesztinok szerveznek péntekre tüntetést Budapesten

Úgy tűnik, hogy a magyar fővárost is utolérte az európai nagyvárosokban végigsöprő palesztinpárti tüntetéshullám. A Budapesti Rendőr-főkapitányságot is megkérdeztük, hogy engedélyezik-e a tüntetést, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

 

 

 

Amszterdam izraeli háború Cheider iskola
Kapcsolódó cikkek