Közélet

Izraeli háború: egyelőre nem tudják kihozni a Gázában ragadt tizenöt magyart

A magyar külügy tizenöt magyarról tud, akik Gázában tartózkodnak. Többnyire olyan nőkről van szó, akik ott házasodtak. A Külügyminisztérium dolgozik rajta, hogy kimenekítsék a magyar állampolgárokat a területről.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tizenöt magyar állampolgárról tud a háború sújtotta Gázai övezetben.

US citizens wait at the port of Haifa to be evacuated to Cyprus on October 16, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas. Israel declared war on Hamas a day after waves of its fighters broke through the heavily fortified border on October 7, shooting, stabbing and burning to death more than 1,400 people, most of them civilians. Israel then unleashed a relentless bombing campaign of Gaza that has flattened neighbourhoods and left at least 2,670 people dead in the territory, mainly civilians. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Fotó: AFP

A tárcát a Hvg.hu kereste meg a kérdéssel, hogy vannak-e magyarok az Izrael által lebombázott Gázában. A külügy szóvivője, Paczolay Máté elmondta a lapnak, hogy jelenleg tizenöt magyarról tudnak, akik Gázában tartózkodnak, de egyelőre nem tudják őket kihozni a területről.

A Külügyminisztérium folyamatosan egyeztet az evakuációs lehetőségekről 

– írta a Hvg.hu Paczolay Mátéra hivatkozva.

Azt is írták, hogy a magyarokkal folyamatosan fenntartják a kapcsolatot, egyelőre úgy tudni, hogy épségben vannak. Az is kiderült, hogy a háborús helyzet miatt állandó mozgásban vannak, változtatják a helyüket.

A szóvivő közölte, hogy minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy a magyarokat hazahozzák. Több partnerrel is folynak a tárgyalások a lehetőségekről. 

Az ATV korábban diplomáciai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy 

a Gázában rekedt magyarok többsége olyan nő, akik helyi férfiakhoz mentek feleségül.

Egyiptom egyelőre nem nyitja meg a rafahi határátkelőt

Vasárnap este érkeztek a hírek, hogy az Egyesült Államok megállapodott Egyiptommal, hogy a Gázában rekedt külföldiek számára megnyitják Rafah város határátkelőjét. Elsősorban egy rövid időszakról volt szó, ami alatt a Gázában lévő amerikaiak elhagyhatják a konfliktuszónát, de természetesen más nemzetek polgárainak is lehetősége lett volna errefelé távozni. 

Ekkor még az USA azt is közölte, hogy Izrael tűzszünetet hirdet a határ megnyitása idejére, azonban az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy szó sincs tűzszünetről. Egyiptom közölte, hogy addig nem nyitja meg az átkelőt, ameddig garanciát nem kap Izraeltől, hogy nem történik semmilyen hadművelet Rafah körül a határ megnyitása idején.

 

izraeli háború gáza magyarok Egyiptom
Kapcsolódó cikkek