Kemény nemet fog mondani Lengyelország az illegális bevándorlók befogadására és konkrét tervet mutat be a migráció kezelésére az Európai Tanács pénteki granadai csúcstalálkozóján – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Andrzej Duda államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

A lengyel miniszterelnök szerint a brüsszeli diktátum nem megoldja a migráció problémáját, hanem újabb problémákat teremt. A granadai uniós csúcstalálkozóra – ahol ígérete szerint kemény vétót jelent be – induló politikus az EU tervét az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak Európába hívásaként jellemezte.

Poland Completes Belarus Border Wall
Fotó: Artur Widak / AFP

Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban

– tette hozzá Morawiecki, aki szerint fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait. A 10 nap múlva esedékes választásra készülő politikus szerint a lengyelek számára a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták szemében az reliktum.

Morawiecki és Duda egyaránt arra szólította el a választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választással párhuzamosan tartott, bevándorlók elosztásáról szóló népszavazáson is.

Duda, aki csütörtökön a portugáliai Portóba indul az Arraiolos-csoport államfőinek találkozójára, elmondta: a népszavazás felhatalmazza a kormányzó erőket, hogy az uniós fórumon egyértelműen képviseljék a társadalom akaratát.

Az államfő szerint Varsó nem egyezik bele abba, hogy az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját. A legfontosabb a nemzetek akarata. Véleménye szerint 

a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az és Lengyelország jövőjét.

Duda szerint a migráció ügyében a probléma megelőzése a fontos, amit az EU határainak védelme jelent. Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. Ezt az álláspontot ő és Morawiecki is képviselni fogja a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozókon.