Kicseréli a környezetvédelmi tárca élére javasolt jelöltjét, és az eredetileg tervezett Rudolf Huliak helyett Tomás Tarabát jelöli a posztra a kormányalakítással megbízott szlovák hárompárti kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – jelentették be a párt képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

Tomas Taraba
Tomás Taraba, az új jelölt. Fotó: Facebook / Tomás Taraba

Az SNS a döntést a leendő kormány stabilitásának szükségességével, illetve azzal indokolta: szeretnék, hogy a leendő kabinetet minél hamarabb kinevezzék.

A jelöltcsere előzménye, hogy a múlt héten a szlovák államfő bejelentette, nem hajlandó kinevezni a környezetvédelmi tárca élére Rudolf Huliakot, mivel szerinte nem tudná biztosítani a szaktárca rendes működését. Zuzana Caputová ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti olyan jelölt, aki nem ismeri el a klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust, és azt állítja, hogy a valóságban klímaválság nem létezik. Az államfő bejelentését korábban és most is bírálta az SNS, illetve a választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SSD) elnöke, a kormányfői poszt várományosa, Robert Fico is. Zuzana Caputová döntésével kapcsolatban arra mutattak rá: a szlovák alaptörvény nem teszi lehetővé, hogy az államfő beleszóljon a kabinet személyi összetételébe, hanem a leendő kormánytagok kinevezését írja elő számára.

Habár a szlovák kormány kinevezésére elvben akkor is sor kerülhet, ha annak összetétele nem teljes, ha az államfő mégsem nevezne ki egy kormánytagot, a kialakult helyzet szakértői vélemények szerint odáig vezethetne, hogy az ügy az alkotmánybíróság elé kerül, ami akár hónapokra is megkérdőjelezhetné a leendő kormány stabilitását.

Rudolf Huliak, az SNS eredeti miniszterjelöltje kedden bejelentette: megegyeztek abban, hogy a változtatást követően pártja őt a mezőgazdaságért és környezetvédelemért felelős parlamenti bizottság elnökének jelöli majd.