Soros György 25 milliárd dolláros alapítványi hálózata megkezdte irodái bezárását szerte a világban, hogy végrehajtsa a Nyílt Társadalom Alapítványoknál (Open Society Foundations, OSF) tervezett 40 százalékos leépítést, miután a szervezet vezetését Soros György fia, Alex vette át.

Az OSF dolgozóinak küldött levelek szerint 6 afrikai irodát zár be az alapítvány, a már korábban bejelentett baltimore-i és barcelonai leállás mellett. A Bloomberg birtokába került dokumentum szerint Binaifer Nowrojee, az OSF programokért felelős alelnöke arról írt, hogy az igazgatótanács létszámcsökkentési döntése után természetes, hogy az alapítvány jelenlétének is csökkennie kell, ezek után ugyanis már nincs meg a kellő stáb, hogy több kis irodát üzemeltessenek.

New,York,,Ny,-,May,13,,2019:,Alexander,Soros,Attends
Fotó: Shutterstock

A Soros-féle szervezet évente több mint 1 milliárd dollárt oszt szét, amiből mintegy 100 millió dollár jut Afrikába. A bezárt irodák között van Addisz-Abeba Etiópiában, Kampala Ugandában, Fokváros, Kinhasa a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Abuja Nigériában és Freetown Sierra Leonéban. Nyitva marad ugyanakkor az iroda Johannesburgban, Dakarban és Nairobiban.

Az irodabezárásokat bejelentő e-mailek azután láttak napvilágot, hogy az Inside Philanthropy júliusban kiszúrta, hogy 

több mint egy tucat afrikai és ázsiai iroda tűnt el az OSF honlapjáról.

A Soros-hálózat így három éven belül már másodjára megy keresztül átszervezésen, mondta egy szeptemberi interjúban az OSF elnöke Mark Malloch-Brown. A változások után kevesebb mint 500 fő marad az alkalmazottak listáján, szemben a 2021-es, közel 1700-as létszámmal – írja a Bloomberg.

Malloch-Brown szerint ennek részben az az oka, hogy ezentúl nem a támogatások megítélése előtti kellő gondosságra, hanem az utólagos hatásvizsgálatra fókuszálnak, amihez kevesebb ember is elegendő.

Ugyanakkor noha augusztusban arról kaptak szárnyra hírek, hogy az OSF gyakorlatilag kivonul Európából, az új vezető, Alex Soros ezt egy Politicóban megjelent írásban és egy múlt havi konferencián is cáfolta.