Augusztusban teljesen leállította a csipgyártáshoz nélkülözhetetlen gallium és a germánium kivitelét Peking – derül ki a vámstatisztikai adatokból. Az exportkorlátozás válasz Washington büntető intézkedéseire.

The,Elements,Gallium,And,Germanium,On,The,Periodic,Table.,3d
Fotó: Juan Roballo

Júliusban a kivitel még 8,63 tonna volt, a megszokott havi mennyiség kétszerese – a tengerentúli vevők igyekeztek a kiviteli korlátozások előtt bespájzolni. Peking júliusban jelentette be, hogy augusztus 1-jétől korlátozza nyolc gallium- és hat germániumtermék exportját, ami a kínai–amerikai csipháború további éleződését jelenti. Az ázsiai válaszlépés nyomán nehezebb lett beszerezni a csúcstechnológiás csipek gyártásához szükséges alapanyagokat.

Az új szabályok értelmében a germánium- és galliumtermékek exportőreinek mostantól kiviteli engedélyt kell beszerezniük a kettős felhasználású, azaz a katonai és polgári felhasználásra egyaránt alkalmas termékek és technológiák esetében. 

Az engedélykérelmek elbírálása körülbelül 45 munkanapot vesz igénybe

– mondta egy kínai germániumkereskedő és egy -feldolgozó a Reutersnek, hozzátéve, hogy várnak az engedélyekre.

Az azonnali piacon a gallium ára csökkent augusztusban, a várható exportkorlátozások és a lanyhuló kereslet miatt jelentős készletek halmozódtak fel. A Shanghai Metals Market (SMM) adatai szerint a gallium jegyzése 9 százalékkal, kilogrammonként 1655 jüanon (227 dollár) zárt a hó végén. 

A germánium spot ára azonban a hónap folyamán 1 százalékkal, augusztus végére kilogrammonként 9700 jüanra (1328 dollár) emelkedett. Feldolgozott germániumból Kína az idei első nyolc hónap folyamán 36,45 tonnát, a tavalyi azonos időszaknál 58 százalékkal többet exportált. A galliumkivitel azonban épp annyival, 58 százalékkal 22,72 tonnára zuhant.