Washington szigorúbb korlátozásokat vezetne be Kína ellen, hogy megakadályozza az ázsiai nagyhatalom hozzáférését a félvezetőkhöz és a csipgyártáshoz szükséges eszközökhöz, mivel attól tartanak, hogy a csúcstechnológiát fegyverek kifejlesztéséhez használnák – írta a Bloomberg.

Flag,Of,China,On,A,Processor,,Cpu,Central,Processing,Unit
Fotó: Shutterstock

A legújabb szabályok célja a tavaly októberben bevezetett szankciók kibővítése, valamint kiskapuinak bezárása lesz, a Biden-kormány pedig szigorúbb keretek közé szorítaná a csipek és a gyártási eszközök értékesítését is.

Az Egyesült Államok elsősorban azokat az ázsiai vállalatokat célozta meg, amelyek más országokon keresztül próbálták megkerülni az eddigi korlátozásokat, a hazai gyártók kínai működését és kereskedelmét pedig engedélyekhez kötnék.

Washington egy évvel ezelőtt vezette be az eredeti csipszankciókat, amelyekkel Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonságra hivatkozva próbálja megfékezni Kína technológiai fejlődését. Peking erre válaszul hatalmas beruházásokat jelentett be, hogy kiépítse a hazai félvezető-fejlesztést, ezzel párhuzamosan pedig több ezer vállalat jött létre, amelyek célja a korlátozások megkerülése volt.

A kibővített törvénycsomag a hét elején jelenik meg, de már a híre is megrázta a piacokat. A csipekkel kapcsolatos részvények zuhanórepülésbe kezdtek Kínában, de a japán és dél-koreai technológiai vállalatok árfolyamai is megszenvedték a bejelentést.

Ellenezzük, hogy az Egyesült Államok politikai fegyverként használja a kereskedelmet és a csúcstechnológiákat, amivel hatalmas csapást mérnek a fejlődő országokra. Minden eszközt fel fogunk használni arra, hogy megvédjük a jogainkat és az érdekeinket

– nyilatkozta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn a Pekingben tartott sajtótájékoztatóján.

Joe Biden megtiltja a befektetéseket a kulcsfontosságú kínai technológiai ágazatokban

Amerikai tisztségviselők szerint célzott program jön létre, amely a három legfontosabb területre összpontosít, a rendelet célja a kínai hadsereg amerikai technológiához és tőkéhez való hozzáférésének megakadályozása.

Az eredeti exportellenőrzés, valamint annak hiányosságai miatt is kemény kritikák érték a Biden-kormányt, a lépést pedig sokan látszatintézkedésnek és politikai színjátéknak nevezték. A bevezetésekor ráadásul a legfontosabb szövetségeseinek, nevezetesen Hollandiának és Japánnak a támogatását sem kapták meg, ami lehetővé tette, hogy ezeken keresztül Kína kritikus technológiákhoz férhessen hozzá.

Ez elősegítette, hogy az ázsiai nagyhatalom gyorsan felfejlessze a technológiai képességeit. A Huawei, az amerikai–kínai feszültségek középpontjában álló távközlési óriásvállalat például augusztusban csendben bemutatott egy új, fejlett, 7 nanométeres processzorral működő okostelefont, amelyet teljes egészében belföldön fejlesztettek.

Ez az eredmény egyértelműen bizonyította, hogy a jelenlegi korlátozásokkal Washington nem tudja meghiúsítani Peking technológiai ambícióit, és nyomást gyakorolt az amerikai kormányra, hogy szigorúbb szankciókat vezessen be a Huawei és csipgyártó partnere, a Semiconductor Manufacturing International (SMIC) ellen.

Bár a Huawei telefonja önmagában nem jelent nemzetbiztonsági problémát, a benne lévő csip a kínai félvezetőipar képességeit bizonyítja, amelyeket kétségtelenül a hadsereg is ki fog használni

– írta Gregory Allen, a Wadhwani Center igazgatója.

A customer looks at a newly launched Huawei P50 mobile phone at a Huawei store in Hangzhou, in China's eastern Zhejiang province on July 30, 2021. (Photo by AFP) / China OUT
A Huawei új telefonja tárgyi bizonyítékként szolgált az amerikai szankciók hiányosságaira.
Fotó: AFP

Kiskapukkal teli csipszankciós csomag

A Biden-kormány stratégiáját már a kezdetektől fogva több nyugati vállalat is kritizálta. Peter Wennink, a holland ASML csipgyártó vezérigazgatója nyilvánosan ellenezte az intézkedéseket, és arra figyelmeztetett, hogy a kínai cégek a szankciók megkerülésére gyorsan konkurens technológiát fognak kifejleszteni. Az amerikai Nvidia – a mesterséges intelligenciák (MI) fejlesztéséhez használt grafikus csipek vezetője – szintén megkérdőjelezte a korlátozásának hosszú távú hatékonyságát.

Ennek ellenére Washington hajthatatlan az ügyben, a szigorításokkal pedig számos megoldatlan kérdést igyekszik kezelni, különösen az MI és a becsempészett technológiák területén.

A szabályok korlátoznák a fejlett csipek szállítását a kínai vállalatok tengerentúli leányvállalatai és partnercégei számára, valamint engedélykötelessé tennék a kereskedelmet olyan országok számára, amelyek korábban közvetítőként működtek. Emellett a tiltott csipek paramétereit is kibővítenék, hogy a nyugati gyártók ne tudják Kínára szabott termékekkel megkerülni a szankciókat.

A Biden-kormány ugyanakkor a vállalatok kérésére engedne az általános korlátozásokon, hogy azok továbbra is értékesíthessenek a világ legnagyobb csippiacán. Az új szabályok értelmében a cégek a fogyasztói grafikus csipek kivételével – amelyeket az MI-fejlesztéshez lehet felhasználni – exportálhatnak félvezetőket Kínába, miután értesítették a felelős hivatalokat.

Az Egyesült Államok emellett meghosszabbította az olyan vállalatok, mint a dél-koreai Samsung és az SK Hynix, valamint a tajvani TSMC számára a mentességet, hogy azok továbbra is szállíthassanak bizonyos csipgyártási technológiákat Kínába.

Érdekes módon a z új szankciós csomag nem tartalmaz korlátozásokat a felhőalapú szolgáltatásokra, annak ellenére, hogy a kormány a közelmúltban ezt a területet is nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette.

A kínai tech cégek több milliárd dollár értékben veszik az Nvidia grafikus kártyáit az amerikai korlátozások miatt

A kínai internetes óriások igyekeznek a generatív MI-rendszerek fejlesztéséhez nélkülözhetetlen, nagy teljesítményű Nvidia-csipek beszerzésével az új amerikai korlátozások életbelépése előtt.