Közélet

Moldovában törvénybe iktatták, hogy oroszbarát párt nem indulhat a választásokon

Annak érdekében, hogy Ilan Shor és pártja véletlenül se juthasson hatalomra Moldáviában, a parlament módosította a választási törvény. A változtatás értelmében az oroszbarát Shor párt tagjainak korlátozták a passzív választójogát.

Módosították Moldovában a választási törvényt, hogy elejét vegyék az orosz befolyás növekedésének. A jogszabály-módosítás értelmében az oroszbarát Shor párt tagjai nem vehetnek részt a moldovai választásokon – jelentette be a parlament elnöke, Igor Grosu.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A helyi alkotmánybíróság már júniusban már betiltotta a pártot, azonban október 3-án bejelentette, hogy a Shor tagjai ettől függetlenül részt vehetnek a a novemberi helyhatósági választásokon.

A Shor párt vezetője, Ilan Shor vállaltan szoros kapcsolatban áll a Kremllel. Ilan Izraelben él. A nyugati államik és a moldovai kormány egyaránt azzal vádolja az üzletembert, azon dolgozik, hogy destabilizálja az országot. 

Moldovában a távollétében 15 év szabadságvesztésre is ítélték csalás és pénzmosás miatt.

Shor és pártja 2022 októbere óta az Egyesült Államok szankciói alatt áll. Májusban az is korlátozásokkal sújtotta az oroszországi kapcsolatai miatt. Állítólag Shor keze benne volt a moldovai oroszbarát zavargásokban is.

Rakétaroncsdarabokat találtak, lezártak egy tavat a moldovai biztonsági erők

Eredetüket és a rakéta típusát később fogják megállapítani a szakemberek.

Igor Grosu közölte, hogy a törvénymódosítás széles körben ad lehetőséget arra, hogy bizonyos kritériumok alapján az állam korlátozhassa egyes személyek passzív választójogát. A módosítás érinti a rendőrséget, az Országos Korrupcióellenes Központot, az Információs és Biztonsági Szolgálatot és Legfőbb Ügyészséget is.

A Központi Választási Bizottság megkezdte a választástól eltiltottak névsorának összeállítását.

 

Moldova Ilan Shor választás törvénymódosítás
Kapcsolódó cikkek