Közélet

Musk szerint csak egyféleképpen lehet elkerülni a harmadik világháborút

El Musk közölte, hogy az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajna és a Krím valóban orosz akar lenni.

A milliárdos úgy véli, hogy a Közel-Keleten és Ukrajnában a katonai konfliktusok a harmadik világháború kitöréséig fajulhatnak, ezért az USA-nak javítania kell kapcsolatait Oroszországgal, és rá kell vennie Ukrajnát a tűzszünet megkötésére. 

elon musk
Fotó: AFP

Ki kell találnunk a békét Ukrajnában, és úgy gondolom, hogy helyre kell állítani a normális kapcsolatokat Oroszországgal

– közölte Musk az X-en (korábbi nevén a Twitteren) folytatott online konferencián. A Yahoo beszámolója szerint Musk úgy fogalmazott, hogy 

az Egyesült Államok politikája Oroszországot Iránnal és Kínával való szövetségre kényszerítette, és egy ilyen szövetség legyőzheti a Nyugatot egy globális konfliktusban.

A Tesla és a X tulajdonosa szerint a Kínával és Oroszországgal való heves konfrontáció katasztrofális lenne az Egyesült Államoknak, mivel a nyersanyagokban gazdag Oroszország és a jelentős  ipari potenciával rendelkező Kína „félelmetes kombinációt” jelent. Musk úgy véli, hogy „maga a civilizáció foroghat kockán”, ezért az Egyesült Államok politikájának prioritása a harmadik világháború elkerülése és egy regionális konfliktus gyorsan globális konfliktussá váló helyzetének megelőzése kell, hogy legyen. 

Musk felvetette, hogy nincs oroszellenes lázadás az oroszok által megszállt Ukrajna orosz nyelvű területein, utalva arra, hogy a jelenlegi ellenőrzési vonalak tűzszünetté vagy állandó határvonalakká alakulhatnak át. A milliárdos szerint lehetséges a tűzszünet, mert nincs értelme Ukrajnához kényszeríteni azokat a területeket, amelyek állítólag Oroszország részei akarnak maradni. 

Musk szerint az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajna és a Krím valóban orosz akar lenni.

A milliárdos nem érti, miért halnak meg nap mint nap mindkét ország katonái. Véleménye szerint Oroszország nem hagyja el ezeket a területeket, Ukrajna pedig nem boldogul egy kisebb hadsereggel, ezért a tűzszünet a legjobb kiút az ukrán nép számára.

Vivek Ramaswamy amerikai republikánus elnökjelölt is csatlakozott Muskhoz a David Sacks kockázati tőkés által szervezett online üléshez. A politikus megismételte Musk figyelmeztetéseit a globális konfliktus lehetőségéről, és azt mondta a hallgatóságnak, hogy „ha belépünk a harmadik világháborúba, az Egyesült Államok, ahogyan tudjuk, megszűnik létezni”.

 

Elon Musk Oroszország világháború Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek