Gavin Newsom kaliforniai kormányzó megvétózta azt a törvényt, amely ingyenesen biztosítana óvszert az amerikai szövetségi állam középiskolásai számára. Az indok: túlságosan megterhelné a költségvetést, amely már így is több mint harmincmilliárd dolláros deficitben van. Kalifornia több mint négyezer középiskolájában 1,9 millió diák tanul.

This illustration photo shows "One" condoms displayed on a table in Washington, DC, on February 23, 2022. The US Food and Drug Administration (FDA) has authorized the first condom for use during anal intercourse, in what was hailed as a victory for sexual health by experts. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
A középiskolásoknak ezentúl is vásárolniuk kell az óvszert Kaliforniában.
 Fotó: Olivier Douliery / AFP

A törvény annak a több száznak az egyike, amelyet a demokrata többségű kaliforniai törvényhozás elfogadott a múlt hónapban. Newsom ezek egy részét aláírta, másokat elutasított, az ingyenes óvszert biztosító mellett többek között azt is, amelyik korlátozná az inzulin árát, valamint mentesítené a büntethetőség alól bizonyos hallucinogén anyagok birtoklását és használatát, emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség.

Az ingyenes óvszert a törvény egyébként csak az állami iskolák diákjai számára biztosítaná, és egyúttal kötelezné a kiskereskedőket, hogy fiatalkorúaknak is adjanak el óvszert.

A tervezetet benyújtó Caroline Menjivar szenátor azzal érvelt, hogy a jogszabály segítene az aktív szexuális életet élő fiataloknak önmaguk és partnerük védelmében, és biztonságos szexre bátorítaná őket. 

A fiatalkorúak szexuális egészségének elősegítését a kormányzó is támogatja, de a törvény több másikkal együtt összesen 19 milliárd dollárral növelné a szövetségi állam kiadásait. 

(Egy dollár 368,6 forint.)

California Governor Gavin Newsom listens during the Milken Institute Global Conference in Beverly Hills, California on May 2, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
A kormányzónak fontos a fiatalok szexuális egészsége, de az állam költségvetése is.
Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

„Mivel államunk továbbra is gazdasági kockázatokkal és bevételi bizonytalansággal néz szembe, fontos, hogy fegyelmezettek maradjunk a jelentős költségvetési kihatásokkal járó törvényjavaslatok, például ennek az intézkedésnek a mérlegelésekor” – figyelmeztetett Newsom, aki aláírta viszont többek között az állam iskolabuszflottájának villamosítását célzó törvényt. A törvény 2035-től kezdődően előírja, hogy az iskolai körzetek által vásárolt vagy szerződtetett új buszoknak zéró károsanyag-kibocsátásúaknak kell lenniük.

A kaliforniai állami iskolai körzetek, amelyek saját maguk biztosítják a közlekedést, mintegy 15 800 iskolabuszt birtokolnak, amelyek közül 10 800 dízel üzemanyaggal működik a törvényhozási elemző hivatal 2022-es jelentése szerint.

A törvény része annak a kaliforniai tervnek, amely a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozatos megszüntetésére irányul. Az állami szabályozás 2035-ig betiltja az új belsőégésű motorral rendelkező autók értékesítését Kaliforniában.