Közélet

Oroszország kiléphet az atomegyezményből

Az orosz parlament alsóháza tárgyalni fog arról, hogy visszavonják a Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) ratifikációját. Vjacseszlav Vologyin házelnök szerint a globális helyzet megváltozott, az Egyesült Államokat és Európát pedig ellenségnek nevezte. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint Oroszországnak alkalmazkodnia kell a nemzetközi viszonyokhoz.

Megvitatja következő ülésén az orosz parlament alsóházának tanácsa az átfogó atomcsendegyezmény ratifikációja visszavonásának kérdését – közölte Vjacseszlav Vologyin házelnök pénteken a Telegramon.

Russia marks 78th anniversary of Victory DayMOSCOW, RUSSIA - MAY 09: Russian State Duma Chairman Vyacheslav Volodin attends ceremonial soldiers parade during 78th anniversary of the Victory Day in Red Square in Moscow, Russia on May 09, 2023. The Victory parade take place on the Red Square on 09 May to commemorate the victory of the Soviet Union's Red Army over Nazi-Germany in WWII. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vjacseszlav Vologyin, az orosz állami duma alsóházának elnöke szerint az Egyesült Államok és Európa háborút indított Oroszország ellen, ezért Moszkvának is alkalmazkodnia kell a jelenlegi nehéz globális helyzethez.
Fotó: AFP

Az Állami Duma Tanácsának következő ülésén mindenképpen megvitatjuk az Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) ratifikációja visszavonásának kérdését. Ez összhangban van államunk nemzeti érdekeivel. És ez válasz lesz az Egyesült Államoknak, amely mind ez idáig nem ratifikálta a szerződést

– írta Vologyin.

A világhelyzet megváltozott. Washington és Brüsszel háborút indított hazánk ellen. A mai kihívások új megoldásokat követelnek

– fogalmazott az orosz alsóház elnöke.

Vlagyimir Putyin elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtökön Szocsiban tartott plenáris ülésén nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszországnak szüksége van-e a nukleáris fegyverkísérletek újraindítására, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva visszavonja az átfogó atomcsendegyezmény ratifikációját. Úgy vélekedett, hogy nincs szükség az orosz nukleáris doktrína koncepciójának megváltoztatására, mert jelenleg semmi sem veszélyezteti az orosz államiság létét.

Már megint előhúzta az atomkártyát Medvegyev

Most az Egyesült Államokat nevezte meg lehetséges célpontnak, sajátos módon megemlékezve a 2001-es terrortámadásokról.

Vologyin emlékeztetett arra, hogy Putyin befejezettnek és sikeresnek nevezte a Burevesztnyik globális hatótávolságú, nukleáris meghajtású manőverező robotrepülőgép tesztelését, és bejelentette, hogy hamarosan hadrendbe állítják a Szarmat interkontinentális nukleáris ballisztikus rakétákat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt, mondta, az elnök arra utalt, hogy közös nevezőre kell hozni azt a helyzetet, hogy az Egyesült Államok nem ratifikálta az átfogó atomcsendszerződést, Oroszország pedig igen. Mint mondta, Putyin kizárólag a dokumentumok szimmetrikus státusba hozására utalt, amire Vologyin bejelentette, hogy kész megtenni. Ez szerinte nem azt jelenti, hogy Oroszország nukleáris kísérleteket szándékozik végrehajtani.

Folytatjuk ezeknek a fegyverrendszereknek a fejlesztését

– jelentette ki  a nukleáris csapásmérő eszközökről szólva, amelyekről kérdésre válaszolva Putyin is szót ejtett Szocsiban.

Az ENSZ Közgyűlése által 1996. szeptember 10-én elfogadott és két héttel később aláírásra megnyitott átfogó atomcsendszerződést 187 állam szignálta, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg. Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea még nem lépte ezt meg.

Az orosz Állami Duma Tanácsának szavazati joggal rendelkező tagjai a házelnök, az alelnökök és a frakcióvezetők.

 

atomcsendegyezmény állami duma Egyesült Államok Oroszország Putyin
Kapcsolódó cikkek