Közélet

Oroszország nagy támadást hajtott végre az ukrán keleti front teljes vonalán

Az orosz erők nagyszabású támadásokat indítottak az ukrán keleti front számos szektorában, az összecsapások száma jelentősen emelkedett – jelentette az ukrán fegyveres erők parancsnoksága. Stratégiai pozíciót voltak kénytelenek feladni az ukránok Avgyijivka környékén.

Az orosz hadsereg súlyos támadásokat indított a keleti front számos szektorában, többek között Avgyijivka, Kupjanszk, Limán, Bahmut és Marinka irányában – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara október 23-án a The Kyiv Independent beszámolója szerint. A jelentés szerint október 22-én az ukrán katonák több mint 90 összecsapást regisztráltak az orosz erőkkel minden fronton. Az elmúlt napokban szokatlanul sok volt az összecsapások napi száma, esetenként a duplája az október közepi számoknak.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Fotó: Anadolu via AFP

Oroszország továbbra is megpróbálja bekeríteni Avgyijivka frontvonalbeli városát Donyeck megyében, miközben súlyos veszteségeket szenved el – közölte a vezérkar. Korábban Stephen Bryen biztonsági stratéga és technológiai vezető szakértő, aki az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériumának is dolgozott, azt írta az Asia Timesnak, hogy az Avgyijivkáért vívott csata eldöntheti az ukrajnai háborút. Mint írta, a bahmuti csata elvesztése és a sikertelen ellentámadás után nem világos, hogy Ukrajna megengedhet-e magának egy újabb vereséget Avgyijivkánál. Véleménye szerint Zelenszkij válsággal néz szembe, amely a harcok kiszélesedésével Avgyijivkában és másutt növekedni fog.

Brutális támadást indítottak az oroszok

Október 23-án Vitálij Barabas, az avgyijivkai katonai adminisztráció vezetője azt nyilatkozta, hogy az orosz erők erősen ágyúzzák a városhoz vezető létfontosságú közúti összeköttetést. Ez bonyolítja mind a civilek evakuálását, mind a humanitárius segélyek behozatalát – mondta a tisztviselő a Szabad Európa Rádiónak. A vezérkar tájékoztatása szerint Oroszország több irányba indított támadást a Liman–Kreminna–Kupjanszk vonal mentén, beleértve Szinkivkát, Ivanivkát, Nadiját és a Szerebrjanszkij-erdőt. Moszkva nyár óta nagy erőket összpontosít Ukrajna északkeleti részén, Liman–Kupjanszk irányban, valószínűleg azért, hogy elterelje Kijev figyelmét és erőforrásait más szektorokról.

Volodimir Fitio, az ukrán szárazföldi erők szóvivője szerint Oroszországnak nem sikerült semmilyen stratégiai sikert elérnie a keleti fronton, mivel az ukrán erők tartják a védelmüket. „Jelenleg az oroszok nem próbáltak ki semmi újat a taktika terén, de Oroszország egész területéről gyűjtenek tartalékokat, megpróbálják átnyomni a védelmi vonalainkat” – mondta Fitio a Szabad Európa Rádió műsorában.

Stratégiai vereségett szenvedhettek az ukránok

Ennek a hírnek ellentmond a Euromaidanpress által közzétett információ, minszerint Ukrajna elvesztette pozícióit Terrikonon, az Avgyijivkától délre fekvő hegyen, ami jókora stratégiai előnyt biztosít a támadó félnek. Az ukrán harcosok arról számoltak be, hogy ennek a rohamegységnek a maradványait végül felszámolták, de úgy tűnik, hogy az oroszok megrongálták a Terrikon lőállásait, ezért az ukránok visszavonultak, és mára már senki sem kontrollálja fizikailag a hegyet.

Ez kedvezőtlen fejlemény az ukránok számára, mert elvesztették taktikai előnyüket, és most ugyanazon a magasságon vannak az oroszokkal. Sőt, ha egy jövőbeni támadás során az oroszok vonják ellenőrzésük alá a magaslatot, akkor ők határozzák meg az északról történő bekerítés feltételeit.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közben bejelentette, hogy naponta immár mintegy 15 ezer tonna lőszert és üzemanyagot szállítanak az orosz csapatoknak az északi katonai körzet övezetében. Ezzel egybencseng az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (HM) legfrissebb hírszerzési frissítése, amely szerint az orosz kormány kiadásai egyre inkább az ukrajnai háború költségeire összpontosulnak. A szaktárca szerint a folyamatosan megemelt katonai kiadások nagy valószínűséggel hozzájárulnak az inflációs nyomáshoz Oroszországon belül. A mai orosz hadijelentésben pedig arról számoltak be, hogy négy frontszakaszon 29 ukrán rohamot vert vissza az orosz hadsereg, amelyben mintegy 1170 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

 

 

 

Avdiivka Kupjánszk ukrán orosz háború Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek