A nagyhatalmaknak nem szabad belemenniük a konfrontációba, és meg kell akadályozniuk egy újabb hidegháborút – mondta Li Csiang kínai miniszterelnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) jakartai csúcstalálkozóján szerdán.

Jakarta, 2023. szeptember 6.Joko Widodo indonéz elnök (j) fogadja Li Csiang kínai kormányfőt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozóján Jakartában 2023. szeptember 6-án.MTI/EPA/Mast Irham
Fotó: Mast Irham / EPA / MTI

A kínai kormányfő arról beszélt, hogy az országok között félreértések, eltérő érdekek vagy külső beavatkozás miatt nézeteltérések és viták alakulnak ki.

Ahhoz, hogy ezeket a vitákat ellenőrzés alatt tartsuk, most az a legfontosabb, hogy ne válasszunk oldalt, ellenezzük a blokkok közötti konfrontációt, és megakadályozzuk egy új hidegháború kialakulását

– tette hozzá Li Csiang.

Az ASEAN több egymást követő csúcstalálkozót tart Jakartában Kínával, Indiával, Ausztráliával, Japánnal, Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, ami lehetőséget ad a nagyhatalmaknak arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tíz országot – Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnám, Laosz, Mianmar és Kambodzsa – tömörítő csoportra.

A jelenlegi csúcstalálkozó fő feszültségforrásai közé tartoznak Peking ambíciói a Dél-kínai-tengeren. Peking nemrégiben közzétett egy új térképet, amelyen olyan tengeri övezeteket vallott magáénak, amelyekre több ASEAN-ország is igényt tart. A lépés heves reakciókat váltott ki a térségbeli országokból, Indiától és Malajziától kezdve Vietnámig és a Fülöp-szigetekig.

A kínai térkép miatt az Indiával kapcsolatos feszültségek is a felszínre kerültek. Kína a két országot elválasztó Himalája egy övezetét tüntette fel sajátjaként, ami kiváltotta Újdelhi felháborodását. 

Az Arunácsal Prades és az Akszaj Csin-fennsík régóta vitapont a két ország között. Mivel a hegységben fekvő térségben nem lehet fizikai határt építeni, nehéz meghatározni, hogy hol ér véget az egyik ország, és hol kezdődik a másik.

Korábban fegyveres összecsapások is történtek a területen az egymásba botló határőrök között.

A térkép nyilvánosságra hozását követően olyan hírek láttak napvilágot, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kihagyja az Újdelhibe szervezett G20-csúcsot, a kínai delegációt a miniszterelnök vezeti majd. A csúcstalálkozó ezen a hétvégén lesz, és Joe Biden amerikai elnök már csalódottságát fejezte ki, amiért nem találkozhat Hszi Csin-pinggel Delhiben.