Közélet

Rishi Sunak: a britek Izrael mellett állnak a „legsötétebb órákban” is

A brit miniszterelnök kijelentette, hogy továbbra is támogatni fogják Izraelt a Hamász ellen vívott harcában.

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökökön Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak. Üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

Prime Minister Rishi Sunak attends EPC Summit
Fotó: Simon Dawson / No 10 Downing Str / Northfoto

Tudom, hogy megtesznek minden óvintézkedést, hogy civileknek ne essen bajuk, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek az a céljuk, hogy minél több civilnek essen bántódása

– mondta Sunak.

A brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy büszkén, barátként áll Benjamin Netanjahu izraeli elnök mellett Izrael legsötétebb órájában, és az izraeli nép mellett állnak, bíznak a győzelmükben. 

Maga Netanjahu fogalmazott úgy, hogy ez Izrael „legsötétebb órája”.

Ez azt jelenti, hogy hosszú lesz a háború, így szükségünk lesz az önök folyamatos támogatására

– magyarázta az izraeli kormányfő.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamász október 7-i támadásának egyik célja az volt, hogy megakadályozza Izraelt a térség többi országával való kapcsolatainak rendezésében. Netanjahu egyúttal arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy továbbra is támogassa a gázai ellentámadást.

A küszöbén álltunk, hogy kiterjesszük ezt a békét, és ennek a lépésnek az egyik célja az volt, hogy ezt megakadályozza

– mondta Netanjahu a brit miniszterelnöknek.

Megkezdődött az Egyiptom felől érkező segélyek szállítása

Joe Biden amerikai elnök kiemelte, hogy ha a Hamász lefoglalja vagy akadályozza a segélyek szállítását, akkor leállítják a segítséget. Egyiptom legfeljebb húsz segélyszállító kamion számára engedélyezi a belépést a Gázai övezetbe.

Izrael létrejötte óta Egyiptommal és Jordániával rendezte kapcsolatait, majd Donald Trump amerikai elnök elnöksége alatt írták alá az úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat, amelyekkel az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal is megállapodott. Ezek után folyamatban voltak a tárgyalások, hogy Izrael a térség egyik legjelentősebb országával, Szaúd-Arábiával is diplomáciai kapcsolatot létesítsen.

Az izraeli erők szerda éjjel kemény csapást mértek Hamász- és Hezbollah-célpontokra. A támadásban többek között az elit Nuhba egység több harcosát és a rafahi Népi Ellenállás Bizottságok vezetőjét is kiiktatták.

 

izraeli háború Izrael Rishi Sunak Hamász
Kapcsolódó cikkek