„A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) valóságos katasztrófával ért fel, és soha nem válhat működőképes megoldássá Skócia számára” – jelentette ki Humza Yousaf a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Aberdeenben tartott éves kongresszusának keddi zárónapján felszólalva.

Scotland's First Minister Humza Yousaf waves to the audience as he prepares to deliver a speech during the Scottish National Party (SNP) annual conference, in Aberdeen, on October 17, 2023. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
Humza Yousaf: a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt 2016-ban.
Fotó: AFP

Yousaf szerint a Skóciával összehasonlítható adottságú EU-tagországok kivétel nélkül gazdagabbak, mint Nagy-Britannia, nagyobb az egy főre jutó jövedelmük, gazdaságuk termelékenysége magasabb, kisebbek az egyenlőtlenségek és alacsonyabb a szegénységben élők aránya.

A skót kormányfő szerint jelenleg

a skótoknak hozzávetőleg a fele támogatja Skócia függetlenné válását. Humza Yousaf kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy ezt az arányt sikerül tartós többséggé bővíteni.

Választási szakértők egybehangzó véleménye szerint hosszú időn át legalább 60 százalék körüli támogatottságot kellene mérni ahhoz, hogy az SNP a siker reményével indulhasson neki egy újabb függetlenségi népszavazásnak.

Not for EU – Megnyílt a zöldfolyosó a brit–északír kereskedelemben

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító, egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.

 

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Scotland's First Minister Humza Yousaf delivers a speech during the Scottish National Party (SNP) annual conference, in Aberdeen, on October 17, 2023. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
A skót miniszterelnök szerint országát bennmaradási szándéka ellenére London kiszakította az Európai Unióból.
Fotó: AFP

A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Az SNP azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London kiszakította az Európai Unióból.

A konzervatív párti brit kormány azonban mereven elzárkózik az újabb referendum engedélyezésétől, és a jövő évi brit parlamenti választás esélyesének tartott legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem támogatja, hogy Skóciában ismét népszavazást tartsanak a függetlenségről.

Humza Yousaf azonban az SNP-kongresszus keddi zárónapján kijelentette: a skót kormány még a jelenlegi parlamenti időszak vége előtt – először Skócia történetében – saját jogán kötvényt bocsát ki a nemzetközi piacokon, ezzel is demonstrálva azt a hitelességet, amelyre független országként szüksége lesz.

Kijelentette azt is, hogy a függetlenség elnyerése után Skóciában véget ér a konzervatív párti brit kormány által a bevándorlás kérdésében meghonosított „ellenséges hozzáállás”.

A migránsellenes retorika nem csupán erkölcsileg helytelen, de a gazdaságunknak is árt

– tette hozzá. Yousaf szólt Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet konfliktusáról is, kijelentve: a világ teljes joggal ítélte el a Hamász Izrael elleni támadását, de nem igazolható a gázai lakosság kollektív megbüntetése, és nem lehet 2,2 millió ártatlan emberrel megfizettetni a Hamász akcióinak árát.