Közélet

Szijjártó: a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét

Összesen 325 főt mentettek ki az éjszaka folyamán a magyar hatóságok a háború sújtotta övezetből. Nem sokkal ezelőtt az utolsó járat is elhagyta Izrael légterét.

Sajnos továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet Izraelben, az ország egyes részein gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak mondta a közösségi oldalára feltöltött videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is kiállnak Izrael mellett és elítélik az országot ért terrortámadást. 

Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter Facebook

Szijjártó szerint a kormány legfontosabb feladata, hogy a magyar embereket biztonságban tudják, emiatt több száz magyarral vették fel a kapcsolatot Izraelben. Közülük 215-öt az éjszaka folyamán a magyar légierő két gépével már hazahoztak. Azonban volt még több, mint 100 magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajönni, ezért a magyar légierő egyik gépe még az éjszaka visszarepült Tel-Avivba, ahol újabb 110 embert vett fel a fedélzetére.

Szijjártó szerint ezzel a  külgazdasági és külügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium közös mentőakciójában a magyar légierő 3 gépe összesen 325 főt mentett ki Izraelből.

Most azt tudom mondani, hogy mindazok a magyar emberek, akik jelentkeztek az evakuációra, és kérték a segítségünket a hazatérésben, mind úton vannak hazafelé. A harmadik járat is elhagyta Izrael légterét, tehát biztonságban vannak

mondta a miniszter, aki ismertette, hogy a 325 főből 15-en külföldi állampolgárok, köztük vannak izraeli, svéd, német, portugál és brit nemzetiségű is. Összesen pedig 46 gyermeket menekítettek ki.

Jelezte, hogy továbbra is várják, azokat akiknek segítségre van szükségük, a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban 24 órás szolgálatot teljesítenek, de a budapesti vészhelyzeti központban is megemelt létszámmal dolgoznak. „Tisztelettel arra kérem a magyar embereket, hogy csak valami nagyon halaszthatatlan esetben utazzanak az Izraelbe” hangsúlyozta Szijjártó.

 

honvédség izraeli háború Szijjártó Péter magyar légierő
Kapcsolódó cikkek