Közélet

Szinte teljesen megsemmisült a keddi rakétaesőben a gázai egyetem

A Gázai Iszlám Egyetem már két korábbi háborúban is súlyos károkat szenvedett. Másik oktatási intézmény is megsemmisült.

Izraeli vadászgépek célba vették a gázai övezetben található Gázai Iszlám Egyetemet, és súlyos károkat okoztak – számolt be róla az Al Jazeera. Az egyetem tisztviselője, Ahmed Orabi arról számolt be, hogy az intenzív légicsapások teljesen lerombolták az egyetem több épületét is.

People watch as a firetruck is deployed outside a burning collapsed building following Israeli bombardment in Gaza City on October 11, 2023. At least 30 people have been killed and hundreds wounded as Israel pounded the Gaza Strip with hundreds of air strikes overnight, a Hamas government official said on October 11. The Israeli military confirmed it had hit several Hamas targets during the night in the Palestinian enclave. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Fotó: AFP

A felsőoktatási intézményt 1978-ban alapították, több mint tizenhétezer hallgatója van. A háborúk nem először sújtották az egyetemet. A 2008–2009-es gázai háború alatt, majd a 2014-es izraeli–gázai konfliktus alatt is találat érte.

Nem a Gázai Iszlám Egyetem az egyetlen oktatási intézmény, amely találatokat kapott a szombat óta zajló izraeli háborúban. Az Education Above All Alapítvány nemzetközi oktatási intézménye megsemmisült a bombázások következtében. Az épületet kedden kora reggel rombolták le a becsapódó izraeli rakéták. Az Al Fakhoora iskolát szintén nem először rombolják le, a 2009-es háború alatt is megsemmisült.

 

EU-s pénz is jutott a Hamász terrorszervezethez köthető egyetemnek

A Gázai Iszlám Egyetem sok szállal kötődik a Muzulmán Testvériséghez, a Hamászhoz. Ennek ellenére millió eurós uniós oktatási finanszírozást nyert el. A legutóbbi pénzügyi ciklusban, 2014 és 2021 között az összesen mintegy 1,756 millió eurót fizetett a felsőoktatási intézménynek.

 

izraeli háború Gázai Iszlám Egyetem vadászgép háború légicsapás
Kapcsolódó cikkek