Közélet

Újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába Németország

Főszerepben a légvédelem, többek között egy Patriot rendszer is útnak indul, de a szállítmányban tankok is helyet kaptak.

Németország újabb Ukrajnába szánt fegyverszállítmányt jelentett be, elsősorban az ukrán légvédelmet erősítené meg a közelgő tél előtt. Ennek megfelelően a nagyjából 1 milliárd euró értékű csomagban helyet kap egy Patriot légvédelmi rendszer, de része két német fejlesztésű IRIS-T rendszer is, irányított rakétákkal – derül ki a német hadügyminisztérium keddi közleményéből.

Presentation of the European Air Defence Academy
A német IRIS-T légvédelmi rendszer.
Fotó: Sebastian Gollnow / DPA / AFP

A csomagban azonban nem csupán légvédelmi eszközök, de 10 Leopard A1 tank és három Gepard önjáró légvédelmi löveg is helyet kapott, de abból a 155 milliméteres lőszerek sem maradtak ki. 

Tavalyi télen Oroszország széles körű támadásokat indított az ukrán energia-infrastruktúra ellen. 

Boris Pistorius hadügyminiszter szerint ezzel a téli csomaggal tovább erősítik az ukrán fegyveres erők harci képességeit. A tárcavezető szerdán Brüsszelben találkozik NATO-tagállami kollégáival – írja a Bloomberg

Németország Ukrajna egyik legfőbb európai támogatójává lépett elő a háború kezdete óta, és a fegyverszállítmányok mellett több milliárd euró pénzügyi és humanitárius támogatást is nyújtott Kijevnek.

 

tank légvédelem Patriot
Kapcsolódó cikkek