Közélet

Válaszút előtt a NATO: hatalmas réseket ütött a Hamász a szövetség falán

A NATO arra számított, hogy ezen a héten Ukrajnára koncentrál, majd a Hamász megtámadta Izraelt.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nem áll készen a palesztin–izraeli konfliktus eszkalálására, és az a törekvése, hogy Kijevnek és Tel-Avivnak egyszerre nyújtson támogatást, hozzájárulhat a szövetségen belüli szakadáshoz – jelezte előre a Politico amerikai magazin elemző cikkében.

Fotó: SOOC via AFP

A brüsszeli védelmi miniszterek a ma, vagyis szerdán kezdődő NATO-csúcson az előzetes tervek szerint az ukrajnai segélyezéssel töltötték volna idejüket. Ehelyett hirtelen azzal találták magukat szemben, hogy titkosszolgálati tájékoztatóik tele vannak információkkal egy olyan régióról, amelyről az elmúlt két évben nagyrészt megfeledkeztek: a Közel-Keletről.

A Politico megjegyezte, hogy az (EU) országainak első válasza az új konfliktusra „ügyetlen volt”. Emellett kiemelte, hogy a Hamász által választott támadás időpontja Kijev számára is hátrányos, hiszen éppen a NATO további erőteljes támogatását kívánta elérni.

Ukrajna aggódik, de elég erősnek tartja Amerikát

A Politico az ukrán verhovna rada külpolitikai bizottságának elnökének, Alekszandr Merezskónak a szavait idézi, aki elismerte honfitársai aggodalmát a két államnak nyújtott egyszeri nyugati segélyekkel kapcsolatban.

Csak a magam nevében beszélhetek. Igen, vannak ilyen aggályok. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez végül is nem lesz probléma, mert az Egyesült Államok gazdaságilag és katonailag elég erős ország

– mondta.

A lap által megkérdezett NATO-diplomaták jelezték, hogy Izrael régóta partnere az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, ezért nem lehet nem felvetni ennek a konfliktusnak a kérdését a szerdai ülésen.

Az Egyesült Államok azonnal reagált, mehet második hadihajó is

Az izraeli konfliktus kitörése után, vasárnap Lloyd Austin, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere a térségbe irányította a USS Gerald Ford repülőgép-hordozó anyahajót a kíséretéhez tartozó rakétacirkálóval és négy rakétaelhárító rombolóval. Megerősítették a térségben az amerikai légierő F–35-ös, F–15-ös, F–16-os és A–10-es vadászrepülőgép-századait is. Emellett, az amerikai védelmi minisztérium folyamatosan egyeztet az ország nagy fegyvergyártóival, hogy felgyorsítsák a függőben lévő izraeli rendelések szállítását, mivel a térségben az erőszak egyre fokozódik a Hamász által végrehajtott hét végi terrortámadást követően.

Az Egyesült Államok egy második repülőgép-hordozót is telepíthet Izrael közelébe

– tudta meg a The Wall Street Journal amerikai védelmi tisztviselőktől. Ez fokozza az Egyesült Államok katonai erőfeszítéseit, hogy elriasszák a regionális hatalmakat attól, hogy csatlakozzanak a Hamász és Izrael közötti háborúhoz. A tervek szerint a USS Dwight D. Eisenhower és kísérőhajói ezen a héten indultak el a Közel-Keletre. A védelmi tisztviselők szerint nagyjából két héten belül elérik céljukat.

 

izraeli háború Kijev ukrán orosz háború NATO
Kapcsolódó cikkek